Tuesday, August 11, 2009

tetap manis tanpa gula..

Sejak seminggu ni kami tak jumpa lagi gula..
di kedai runcit tak ada gula,
di pasaraya tak ada gula
di hipermarket pun tak ada..

kemana pergi nya gula?
kenapa tetiba kekurangan gula?
sape yg simpan?
sape yg sorok?
sape yg guna?

restoren2 tak dengar pulak merungut tak ada gula
kedai kek tak ada pulak yg bising..
lain lain industri yg guna gula pun senyap je..

setiap tahun benda ni berulang..
setiap tahun cerita yg sama kita dengar..
siapa yg lebih berkuasa sebenar nya?
siapa yg kawal siapa ni?

tapi biar la..
anda tetap manis tanpa gula..
percaya tak? hehe

34 comments:

pB said...

pB buat strategi

pergi kedai bawak 3 anak dara ..

sorang ambil satu kg.

then bayar kaunter asing asing..

campur pB , dah dapat 4 kg , sekali beli....

pB said...

Kopi O tanpa gula ...

sodap ker????

ZARA 札拉 said...

hehehe~

gula tak penting~

boleh guna alternatif lain~

zino said...

kat kedai tu ada KOSONG kilo hehe

zino said...

zara
bancuh air guna madu boleh? hehe

MOKCIK AZWA said...

Setiap kali ada perayaan besar...gula akan 'hilang'... alasan diberi memang tak lojik.
Pihak berkenaan sepatutnya kena lebih advance berfikir cara nak mencegah perkara ni berlaku sebelum para penyangak bertindak...

Ajzie said...

Yea laaaa tetap manis tanpa gula..

intan.dayana said...

sy mmg manis tanpa gula..wahhh!!

ha'ah.skang ni deOrg kawal gula dan juga minyak.mungkin sbb harga nak naek lg kOt.hukhuk

silversarina said...

Saya ok je tak de gula, memang kat rumah ni gula sekilo pun sebulan lebih baru habis sebab memasing suka minum air mineral je.

sya said...

Kat rumah tak terasa tak de gula sbb memang tak guna gula utk minum kecuali susu pekat manis utk Milo anak2. Nak buat kuih pun tak gunakan gula biasa guna gula kastor setakat ni tak de kekurangan

lupekanje said...

kurangkan penggunaan gula..
kesihatan pun terjaga...
Acik klu sekilo gula tu 3 bulan pun tk abih...baguih kann...hehhe.
(tutup kilang gula klu smua org cam acik kannzz..)

cikMilah said...

mmg tipikal siaran ulangan; tapi kat sini OK ja...

cikMilah said...

Note on yr anniversary..tertinggal bas, bz wat coklat!
Happy Anniversary Zino & KakAishah..Semuga hidup bahagai rukun sentosa hingga ke hujung nyawa....
Ooo.. kat situ ya,.CikMIlah pun nak bawak hubby and anak-anak pi sana, sekali lagi...

Kengkawan said...

tiap tahun gitu la.. kot x gula, tepung, x tepung, minyak, tak minyak beras...
x der sivik betul... main sorok2 plak dia..

adibah said...

percaya! :-)

Nunn said...

dulu minyak sekarang gula...ish ish ish....

zino said...

mokcik
minta semua player tu daftar pergerakan gula tu...dari kilang pemborong dan peruncit.. tengok kat mana sangkut hehe

Ajzie
bagus tu..

intan
caya lah.. hehe

silversarina
tak ada masaalah tu ..

sya
boleh berjimat..

acik
apa resepi tu.. kami ni rasanya terlebih gula la kot.. hehe

cikmilah
terima kasih..

kenkawan
sejak kecik sampai ke besar main sorok2 hehe

adibah
tepat.. hehe

Neeza Shahril said...

ye.. memang neeza sentiasa manis tanpa gula.. *cehh perasan*
kalau letak gula, habislah kena gigit semut hahahaha!!!!

xiiinam said...

....buku Kopi O Tanpa Gula tu...best kan!!!

RahimSabah said...

Salam - Jng comeh , rilex yo , nilah maso e klau nak gmat , buleh kurngan bolanjo . Tapi itu kato kito , org rmh lak .. cam no nak buek kueh x do gulo, nak wek air apo minum pgi ni , xkan mnum air sojok yo .. pulak . Abih cam no..

KAKTINY said...

salam..

betul betul.. kaktiny tahu kaktiny tetap manis walaupun bersama atau tanpa gula.. hihihi...

nak plak bila dh convo ni.. sebulan senyum ni manissss sangat.. hahahahhahahahaaaa....

salam dari kaktiny.. hihihi...

zino said...

neeza
itu yg nak tau tu.. so segala macam semut pun akan pupus lepas ni hehe

cklah
tak sompek baco lagi hehe

rahim
belajar la minum air sejuk hehe

kaktiny
sampai ke konvo ni senyum memanjang je lah ya hehe

MULAN said...

ada madu & susu pekat boleh ganti..

cikgu_math said...

yelah...nak minum teh o pun susah...
nasib baik seyuman masih manis tanpa gula!

kayteeze said...

Err....raya tahun ni makan sekut tawar je laa...hehe....

KAMATO said...

sekurang-kurangnya setahun sekali kita tak payah kempen kurangkan gula

~ yus ~ said...

tak terasa sgt walaupun gula takde sbb dah kurang minum air manis. Guna gula merah/brown sugar sebagai alternatif, sedap juga..

Masy said...

sy pcaya! ehehw

zino said...

mulan
teh O madu satu hehe

cikgu math
itu yg lebih penting

kayteeze
biskut pun ok hehe

kamato
dia tolong kempenkan utk kerajaan..

yus
brown sugar pun kami tak jumpa hehe

masy
masib baik percaya hehe

yginsaf4 said...

ammvoiii.. propa tewww..

PerantauSepi1306 said...

aiyakkksss teruk betulkan depa ni.. saje main sorok-sorok.. nanti rega kuih raya pun misti naik jugaaaaa... huhuhuhu

Dee said...

baru plan nk buat kuih raya sendiri tahun ni..emm..x jdlah..gula takdak..

Zareda Norman said...

kami ni gula sekilo bebrulan baru habis.. isi rumah tu suka minum air kosong jer..

INTAN said...

tektik biasa menjelang posa+raya.....bohsan kan..