Saturday, October 31, 2009

kampong?

kawan fizah kata nak tumpang esok..
mereka ada program di bukit mahkota, Nilai
tapi kami ada program balik kampong..
so saya beri cadangan...
semua yg tumpang ikut sama..
ada pelbagai reaksi..

ada yg kata banyak nyamuk... tak mau ikut
ada yg kata tak nak pegi terus...
ada sok sek sok sek...

itu lah anak anak zaman sekarang...
lebih lagi anak yg memang tak ada kampong..
entah apa yg di fikir bila kata kampong..
masuk hutan ke agaknya..
kena mendaki gunung ke?
atau merantas sawah padi sambil jinjing kasut hehe

mahu sangat saya bawa mereka tu balik kampong
dan lihat sendiri.. apa yg di katakan kampong..
bagaimana suasana kampong..
betapa seronok nya bila berada di kampong..

betul tak?

17 comments:

Zareda Norman said...

pelik jugak ek, anak dara zar ngan sepupu dia, kalau kata nak balik kampung punyalah seronok sampai suruh buat apa pun depa sanggup..

tapi kena ajar jugak dorang ni budaya kampung supaya tak lupa asal usul dan tahu adat resam hidup berkampung ni

cHeRyNa PiReS said...

hmmmm...susah tuh. sha kalau suruh balik kampung dah mengelinjang dah! bukan apa, suasana kampung sha tak rasa hari2. atuk ngan wan pon dok seremban kat dalam taman. dr kecik kalau nak merasa suasana kampung, kena rajin jumpa induk2...sbb induk2 masak sedap! pastu leh berlari kejar itik! yeayyy...

* kes denggi paling banyak kat town:P

~mrs azmi~ said...

cam belagak tak sedar diri jek budak2 yang tamo ikut g kampung tuh.. isk..

budak2 zaman skang....

tapi selalunye memula sombong... bile dah sampai kg seronok sampai tak ingat nak balik!

CikguZue said...

mungkin tu anak2 yg dah besar2 kot...ada2 je alasannya, lagi2 kat kg yg takleh nak tenet...atau line handfon pun takde. anak2 zaman skrg...Padahal kalau ada camping ke, atau aktiviti luar...bukan main seronok, walaupun byk nyamuk jugak.

sI tEDI said...

ada lagi kisah org yg takut nak jejak kampung? ingatkan dalam drama swasta je ada...

aku duduk kampung. bangga jadi anak kampung. nyamuk pun takut dengan aku!

lili11 said...

Saya suka suasana kampung. Rindu ... Anak2 skang selera dah berbeza ...

1Malaysia

cikdinz said...

bandar sgt ke mereka tu sampai takde kampung langsung...
salah parent jugak.

Neeza Shahril said...

anak-anak neeza kata, rumah wan tu kampung sebab rumah kayu.. rumah opah bukan kampung sebab rumah batu.. hahaha!!!!
diorang tak tahu apa kampung sebenarnya...

Zyma Saad said...

Best kan ada kampung....
Nyaman.....sejuk......tenang.

Sayang sekali,sy takde kampung...
Tumpang kampung org je la...

:)

silversarina said...

Usah kata anak muda, saya yang dah tua ni pun kurang suka kampung, macam kata zino ada nyamuk , cepat gelap sebab pokok banyak , dah lama tak de kampung , actually memang tak pernah duduk kampung , mula rasa suasana kampung lepas kawin, Kg Tiga Nenek, memang kampung betul ,memang cultural shock saya , sebut nak balik kampung memang liat je .

hanimndroid said...

ahhh, tokonang an udara nan berosih. sojuk laie nyaman~

NBK466 said...

Nie musti geng2 KAMPUNG Baru nie..ha..ha.ha..

Tabib Haji Norjae said...

Balik kampung ada tukang urut. Melegakan badan. Hehehe ....

Sha said...

salam:)
zmn dah berubah. Rindu dgn suasana dizmn kita dulu2.

tulipurple said...

Sy sukaaaa sgt kalo dpt blk kg,nak2 yg mmg purely kg.satu suasana yg berbeza.sayangnya dr kecik dah xde kg,tumpang kg org jer ler.

Mak Su said...

hahaha, macam2 ler budak2 ni

Anna said...

bdak2 kalau didedahkan awal pasal kg ni sure dorang takde problem. Bila sebut balik kg jer suma excited..tapi kalau bdak2 yg mmg tak kenal kg dari mula2 ...I bet mcm tu lah komen depa..dorang tak membesar suasana tu jadi tak tau betapa syoknya main layang2 kat sawah...tangkap ikan..sbb itu bila balik kg jer..saya lepaskan bdak2 tu bergelumang kat sawah, tgkap ikan tgkap belut..sampai hitam legam....

Anna_M