Wednesday, December 9, 2009

penagih punca ragut..

  • Penagih dadah yang semakin bertambah dengan lima penagih baru dikesan setiap hari menjadi punca kes ragut sehingga meragut nyawa, sukar dibendung.
  • Pensyarah Kriminologi Universiti Sains Malaysia, Prof. Madya Dr. P. Sundramoorthy berkata, 70% kes ragut di Malaysia dilakukan oleh penagih dadah.
  • Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan pula menyatakan selagi ada penagih dadah, selagi itu akan ada jenayah ragut.
  • Hakim Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Zainal Abidin Kamarudin semalam memerintahkan seorang tertuduh kes ragut membaca dengan suara kuat laporan

    muka depan Utusan Malaysia mengenai kematian seorang mangsa ragut, Abdul Rahman Mohd. Khadla’din

  • masaalah yang tak berkesudahan .. sampai bila kita harus membiarkan perkara ini terus berlaku, setiap hari kita akan di papar berita berkaitan kes ragut, dan paling menyedihkan menyebabkan kehilangan nyawa.. entah berapa ramai yg telah menjadi korban.. sampai bila perkara ini akan terus berlaku.. apakah tindakan yg boleh kita lakukan utk membendung nya.. apakah punca kepada segala masaalah ini.. bagaimana untuk mengelak diri kita, anak anak kita dan seluruh warga malaysia dari menjadi mangsa perbuatan sampah masyarakat ini...
  • apa pendapat anda..
  • 17 comments:

    RahimSabah said...

    Salam - Ms$lah ragut ni dah jadi 1 wabak. Dah mla berjangkit , jika dlu hanya di bar besar , tapi skrg dah brlku di bdr kecil dan telah brlku juga di kg2. Smua pihak kena brtindak - kenakn hukuman lebih berat , kita yg tak tahu bila akan jadi mngsanya juga perlu berhati2, elakan diri terdedah kpd situasi yg memberi peluan kpd peragut.
    ..

    Zareda Norman said...

    semakin lama semakin berleluasa maalah ragut.. bak barah.. melarat dalam diam..

    Pok Li said...

    Penagih dadah dikatakan peningkatan punca ragut. Manakala penagih dadah pula dianggap pesakit. Sepatutnya penagih dadah dihukum sebagai pesalah dan dikenakan rotan. Lepas tu baru dipulihkan. Bukan hanya letak di pusat pemulihan, silap haribulan mereka ini merusuh pulak.

    Yunus Badawi said...

    Saya setuju dgn pandangan Pok Li. Kita terlalu beri muka kpd penagih. Mungkin kerana kebanyakan mereka bangsa kita huhuhu

    Dee said...

    semakin takut utk berjalan2 di luar walau di siang hari..

    Leeya said...

    erm..perkara ni makin rumit..melibatkan byk pihak utk banteras masalah ni..

    penagih dadah ni perlu diberi hukuman yg lebih keras.sbb biasanya lepas keluar pusat pemulihan, mereka menagih semula..

    nak keluar skrg pun dah tak selamat..mcm2 hal..

    KAKTINY said...

    betullah uncle zino..

    risau betul tgk keadaan skrg nih.. ragut sambil membunuh nyawa.. mati kering je..

    risau gak tgk anak2 muda skrg nih..

    dan selalu ada gak terselit rasa risau sbb ada anak nih... buleh ke didik diorang elok2.. huhuhuhu...

    Mak Su said...

    kenakan hukuman yang sangat berat i.e 7 keturunan tak leh lupa... (errr, buruk sangat ker statement ni?)

    ReActivate said...

    ::: salam bro zino apa khabar? [huhu] terima kasih atas singgahan bro ke blog saya yg biasa2 jeee bro.. terima kasih.. hmm interesting gak topik perbincangan di blog bro ni, apa2pon kena cari punca sedalam2nya kenapa perkara2 nih berlaku..

    ::: [re]: Tg.Pian sebuah tmn negara paya bakau, very nice place ada laluan spt titi/jambatan spjg hutan bakau.. di sana juga dicatatkan sbg2 tanah paling hujung di benua asia.. dahulu lokasi 'penghujung benua asia' tuh ada platform tapi dah runtuh kerana ombak & struktur pembinaan yg tak kukuh.. skrg tak tahulaa, maybe dah buat baru.. ada glob dunia besar di situ.. laluan titi tuh panjang, elok berjalan beramai2, suram & creepy sikit kalo jalan sorang2, lagipon sana ada byk kera gigi tajam.. yg paling best ialah pelantar utk memancing, boleh nampak pulau kerimon indonesia dgn jelas.. situ boleh lepak2 layan angin laut selat melaka & tebrau.. boleh nampak kapal2 besar gak.. tak jauh dari Tg.Pian, ada pulau Kukup tmn negara johor gak.. sama jer dgn Tg.Piai tapi agak dlm hutannya berbanding Tg.Piai.. situ jika dpt tourist guide yg best, maka kembara bro di sana mmg best.. siap naik bot & pergi ke fish farm di tgh2 laut.. seelok2nya bro telefon Tourism Information Centre [TIC] di Kukup mcm2 info & bantuan boleh diperolehi.. enjoy bro!

    Tg.Piai & Kukup fotoblog: http://reactivatefoto.blogspot.com/2009/03/taman-negara-johor-pulau-kukup-tanjung.html

    Homestay Tg.Piai fotoblog: http://reactivatefoto.blogspot.com/2009/03/homestay-tanjung-piai-kampung-serkat.html

    Tourism Malaysia Tg.Piai: http://www.tourismmalaysia.gov.my/my/destinations/item.asp?item=tanjungpiai

    Tourism Malaysia Kukup: http://www.tourism.gov.my/my/destinations/item.asp?item=pulaukukup

    Masy said...

    baru pagi tadi mak sy call, sorg jiran kami meninggal terbunuh - sbb kejar perumpak. errrr sama tak perumpak dgn peragut nyer darjat?

    lebih kurang la kot huhuh

    alfatihah utk mangsa~

    zino said...

    rahim
    betul tu peragut tak kira mangsa tua muda budak semua dio sosah..

    zar
    betul tu.. semakin merisaukan dan semacam kita tak ada jalan nak selesaikan..

    pok li
    saya setuju..

    YB
    itu pun satu masaalah kenapa bangsa kita je ramai penagih??

    Dee
    sentiasa berwaspada

    leeya
    sekali terlibat susah nak undur..

    kak tiny
    pesan anak anak lebih berhati2.

    maksu
    hukum pancung boleh ke?

    reavtivate
    thanks for the info..

    masy
    adik beradik la tu..

    en_me said...

    kasi kondom n jarum suntik percuma jerrr.. ahaks

    Neeza Shahril said...

    ambil tahu dimana anak anda berada.. errr.. anak saya juga..
    neeza takut nak balik malaysia sebab ni la..

    Neeza Shahril said...

    ambil tahu dimana anak anda berada.. errr.. anak saya juga..
    neeza takut nak balik malaysia sebab ni la..

    cHeRyNa PiReS said...

    agaknya yang ragut sha dulu penagih dadah. bangga betul diorg nieh. adeh...maleh tul nak baca sal peragut. teringat nasib diri sendiri!

    agak2 kenyanglah diorg makan dadah sampai rm500 dalam bag tuh.

    Masy said...

    masuk Kosmo psl bdk tu..

    http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=1210&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm

    cikMilah said...

    langkah pencegahan terbaik, tak bawak handbag!