Sunday, July 5, 2009

jalan yg menyesatkan..

Balik dari LCC ternampak satu papan tanda, lebuhraya MAJU, jalan Tun Razak.. sangat teruja nak ikut jalan tu.. setahu zino lebuhraya tu baru sampai Putrajaya.. kalau dah boleh sampai ke KLIA ok lah ada altenatif ke tiga.

jam dah 12.00 malam.. mata pun dah tak berapa fokus.. beberapa perkara berlaku sebelum angah dapat flight ke KB semalam tu.. (lain kali cerita lah..) so kami pun decide nak ikut jalan tu balik ke KL.. bermula dengan jalan biasa.. jalan dua lorong yg agak sunyi.. pasal dah tengah malam kot.. sangat mudah terus je... kecuali dua simpang pertama..

bila jalan yg pertama kali di lalui pedoman hanya papan tanda.. kalau dia kata belok kanan, kanan lah kalau dia kata terus tu terus la.. tapi masaalah nya bila termiss baca papan tanda alamat menyesatkan kan.. hehe Jalan tu terus menuju ke Putrajaya, sepatutnya sebelum masuk ke LRM tolong la pasang papan tanda yg mencukupi.. ini tetiba je nampak papan tanda dan kami berada di lorong yg salah maka tak sempat nak melencong.. tak apa lah kita terus je boleh ikut jalan biasa.. nampak pula satu papan tanda kata ke Kuala Lumpur .. tetapi tetiba terasa akan masuk LDP hehe.. cepat2lencong ke Sri Kembangan dan serdang.. tak pasal2 kena lalu melalui satu perjalanan yg jauh sebelum sampai KL. hehe

semalam masa nak jemput angah, zino tak puas hati cuba lagi guna LRM, masuk ikut bukit Jalil..lepas bayar tol ada satu papan tanda KLIA.. terima kasih MAJU.. tetapi rupanya papan tanda tu menghalakan kali ke LR Elite.. chisss.. terkena lagi.. sepatutnya nak guna balik jalan yg kami lalu semalam..hehe

tak apa lah lain kali kami akan cuba lagi sehingga berjaya.. itu lah sukar nya kalau tak cukup papan tanda arah.. boleh buat kami tak tentu arah hehe

27 comments:

cikMilah said...

Salam,pasal jalan dan hiway KL, saya angkat bendera! no driving without navigator. Suka ayat last tu... setujuuuuu!

cikMilah said...

e eh!!!nombor satu kaaaa?

tulipurple said...

mana poie GPS bro..hehe,ikut seri kembangan tu dah dokek dah tu ngan jln potong yg sy bgtau aritu...lenkali singgah bw durian ek..hehe

xiiinam said...

ckLah memang alergik kalau memandu kat KL ni...sesat barat tu dah pasti.....


Sebab tu seboleh2nya ckLah elakkan ke Lembah Kelang, melainkan ada hal penting. Kalau pergi sendirian, betul-betul tuju tempat tu...dah siap terus balik...he..he..Kalau keliru sangat ,tinggal kereta..naik LRT..ahaks!!

zino said...

cikmilah
lain kali nak cuba lagi sehingga dapat jalan yg lurus hehe

tulip
GPS ada tapi tak geti nak set hehe dulu tu along yg bantu hehe nak kena belajar balik ni hehe

tak ada doreyan tak boleh singgah ya hehe

cklah
firstime saya sampai Ipoh dulu saya sesat barat..tak boleh jadi pusing pusing cari shopping komplek.. terus beli peta.. cari orantasi.. lepas tu baru boleh bergerak pantas..

silversarina said...

Kalau zino duk KL boleh sesat ,kami ni lagilah , sekali-sekal jalan KL memang akan jugak sesatnya sebab jalan asyik berubah sokmo.

maklang said...

InsyaAllah lain kali tak sesat lagi....kena cuba lagi tu..he..he..

zino said...

silversarina..
kalau jalan baru sesalunya sesat dulu sebelum tau selok belok jalan tu hehe

maklang
tunggu next trip ke KLIA je jawab nya hehe

Zareda Norman said...

zino

hidup pun macam tu kan.. perlukan papan tanda untuk pandu arah.. kalau tak ikut harus sesat larat dibuatnya

ZARA 札拉 said...

hehehe~

takpe Uncle..cuba lagi!!

zino said...

zar
tepat sekali..

zara
betul jangan putus asa hehe

Yunus Badawi said...

Mmg LRM tu agak mengelirukan terutama persimpangan nak masuk kat cyberjaya. Kalau ambik lorong kanan mmg ada harapan terlepas. hehehe

atehlaila said...

kalau sesat..balik ke pangkal jalan..kalau pangkal jalannya jauh..camno??

zino said...

YB
bila nampak simpang dah tak sempat nak buat apa.. pandang je lah hehe

atehlaila..
selagi minyak F ok lagi la hehe

lupekanje said...

acik lebih suka ketika sesat itu, acik sorang diri...jiwa akan rasa lebih tenang dan tidak akan marah sesaper...hehehe.
tpi adakalanya acik suka sesat, miskipun ia akan memakan masa2 kita yang berharga.. (ye ler..patut sampai 15 minit... da makan masa 50minit...tak ke tekucil dalam keter dibuatnyer...!!!)
kerana apabila kita sesat, banyak arah jalan baru yang kita pelajari. Maka boleh lah kita sesat lagi kat situ lenkali... wakakakaaa...
(acik mang salu mengulang jalan yg sesat, wlupun acik dah pernah sesat dijalan yg sama sebelum itu.)..sabar je lah..
tk per..kalu kita sesat, kita baliklah ke pangkal jalan semula...dan lalui jln yg betul yg membawa kita ke destinasi sebenar kita.

zino said...

acik..
memang tak puas hati nanti bila ada kelapangan nak teroka lagi jalan sesat tu.. pertama tol nak ke KLIA baru 2.50 kalau ikut nilai 7.70 jauh beza tu hehe.. ikut ELITE entah berapa pulak..

lagi pun rasanya lebih cepat sampai.. tapi dah sesat punya pasal.. tambah satu jam lagi hehe

zino said...

acik..
memang tak puas hati nanti bila ada kelapangan nak teroka lagi jalan sesat tu.. pertama tol nak ke KLIA baru 2.50 kalau ikut nilai 7.70 jauh beza tu hehe.. ikut ELITE entah berapa pulak..

lagi pun rasanya lebih cepat sampai.. tapi dah sesat punya pasal.. tambah satu jam lagi hehe

bEEdLE d' bARd said...

adoi..aku pening bc segala direction ini..hehe

tulipurple said...

ada gak jln ke klia yg takyah tol all the way dr btr...:)

Mak Su said...

trial and error. tak per, lelama nanti expert ler, ek

sya said...

Sian org KL ek. Jalan tu sya dah boleh bawak keta tak tenguk papan tanda dah. Len kali lepas tol cari arah ke Dengkil/PUJ kalau nenguk papantanda KLIA maka ke Elite le jawabnya maka bayau tol le gamaknya

MOKCIK AZWA said...

mokcik suka baca komen lupekanje itu..sebab perangai serupa dengan mokcik ekekeke..tak suka tersesat jalan bila driving ngan cik abe, sebab dia kuat berleter muahahaha..

mokcik memang tensen klu papan tanda tak berapa jelas, macam papan tanda ke Teluk Cempedak Kuantan...haru biru blues dibuatnya. Tapi yg bagusnya len kali tersesat kat jalan tu dah tahu dah arahnya.

Masy said...

sy prefer sesat sorg hahah tp dgn syarat, minyak kete cukup hehe

pasni kene lebih alert la ye abah. silap sikit je kompem bole salah jalan. apo nak buek da naseb badan hehe

atty's said...

takpe sesat..lelama nanti expert ar..

Ada Ayrissa said...

aiyakk..malu bertanya sesat jln :))

zino said...

beedle
tak payah le baca... hehe

tulipurple
cam mana tu nak kena tau ni.. hehe

maksu
itu lah nanti nak cuba lagi sampai dapat..

sya
lain kali kalau sosek saya cari sya lah ya hehe

azwa
firstime sesat 2nd time expert la kot hehe

masy
selagi minyak penuh ok lagi tak ada la berpeluh hehe

atty
harap2 macam tu la..

ada
kat hiway tak ada sape nak tanya hehe.. nak guna talian hayat pun takut mengganggu orang beradu je.. hentam je lah hehe

Dee said...

kat m'sia ni papan tanda utk org2 yg tau area tu je..hehehe..