Thursday, July 16, 2009

sepandai2 tupai melompat.....

ada seorang staff kat opis zino tu... kumpulan sokongan.. perempuan... dah bekerja setahun lebih la kot.. nampak ok .. tak ada masaalah besar bekerja macam orang lain juga.. tetapi...

baru baru ni terbongkar...salinan sijil yg di kemukakan ternyata palsu.. agaknya di lakukan dengan superimposed atau pemalsuan fakta sijil.. zino tidak melihat salinan tu.. so tak boleh nak komen kaedah mana yg di guna.. sumber manusia menubuhkan satu panel menyiasat.. macam mana penyamaran terbongkar zino pun tak tau..

akhirnya ternyata sah pemalsuan berlaku.. tindakan hanya satu buang kerja.. dah pun di buang.. ada ke tindakan lain yg akan di ambil atas kes penipuan ni terpulang kepada panel tersebut..sungguh berani dia.. sungguh selamba.. tapi adakah tindakan juga akan di ambil kepada orang yg telah menyesahkan salinan sijil tu.. siap dengan cop "salinan di akui sah"

zino pun banyak kali mengesahkan salinan sijil ni harus kah minta yg ori setiap kali di minta tolong mengesahkan salinan sijil ni??

24 comments:

xiiinam said...

ckLah pernah jumpa budak sekolah memalsikan slip PMRnya semata-mata nak masuk kelas sains.....




Tapi malangnya....
Dia tak arif 'teknik of tipuying'!
Dia lupa, Cikgu lebih bijak dari dia..he..he..

Zareda Norman said...

sungguh berani ya...

zar tak pernah jumpa lagi kes macam ni

Mr PenyuBiru said...

biasanya tentu ada org dah bocorkan rahsia kawan tu, kalu tak takkan tertiba diorang nak check kan. pepehal salah tetap salah aaa. baru ni lagi teruk, doktor palsu terbongkar.

kalu ikut prosedur yg betul,mmg kena tgk yg ori dulu baru bleh sahkan.sebaik²nya begitulah.

♥miss zaza♥ said...

perempuan??
beraninya dia
ishkk!

Yunus Badawi said...

Kalau tak terbongkar pun rezeki yg dia dpt tak berkat sbb menipu.

tulipurple said...

benar tetap benar...salah tetap salah.

Kak Elle said...

sama lah si sini pun ada juga kes mcm ni...

silversarina said...

Ada kes yang macam ni yang kawan saya bongkar , yang kantoinya kawan kami sama belajar kat U jugak dulu yang sah-sah tak habis belajar tapi siap ada ijazah palsu nak mohon kerja kat syarikat kawan saya tu , bila kawan saya call tanya dia, dia pun mengaku yang memang ijazah tu palsu , memang banyak kes macam ni rasanya .

INTAN said...

HARUS abg zino....klu daku tiap kli sahkan sijil org/student...no ori...no signature....

tambah2 student arab.....lagi le daku bertegas dgn dwang....

KAMATO said...

Agak nya dah terdesak tu...nampak gaya kalau nak buat pengesahan salinan di akui shah kena tenguk yg ori dulu

ZARA 札拉 said...

aduyia~

sanggup tu..mesti dia ada sebab yg sangat kukuh kan Uncle?

neezareef said...

uuiikk..beraninye dia...ppn lak tu..ceh wat malu kaum jek...

yelah zino klu nk sahkan sijil tu better la mintak yg ori..kot jd cenggini yg sahkan sijil kang kena

MOKCIK AZWA said...

Mokcik memang akan minta produce yang ori kalau ada orang nak minta sahkan salinan. Nampak zalim tapi i have to be careful too kan.

Sampai ada sorang bekas cikgu saya berkecil hati...puncanya mokcik memang pada masa itu tak cam dan tak ingat pada cikgu tu. kebetulan pulak dia tak bawa yang ori dan mokcik insist dia balik dan bawa yg ori. Dia tak datang balik dah lepas tu.

i feel guilty but was it wrong to ask for the original copy?

Masy said...

selalunya org akan mintak disertakan sijil ori sebelum disahkan. mmg patut buat mcm tu.

abah pon pasni soh org yg nk mintak pengesahan sijil tu bawak skalik yg ori. kang x pasal2 kene dakwa kang sape yg susah? mem jugek yg susah ehehehe

Dee said...

zino..harus disertakan dgn ori..nti org yg mengesahkan pun dituduh bersubahat..

~~Noly said...

wah beraninyeee..

CuTeMiUt78 said...

uish.. beraninya dia.. emmm ye la kan.. sekarang ni mungkin utk mengesahkan sijil tu.. kena tgk yg ori dulu sebelum nak disah kan.. :D

cikMilah said...

Ishhhh..tak berkat rezeki....

Zino, mmg syarat pengesahan sijil kena tunjuk yang ori kan...

Mak Su said...

mcm-mcm cara orang buat, ek

zino said...

cklah
cikgu memang bijak hehe

zar
memula di beritau terkejut juga tak sangka dia berani lakukan..

penyubiru
lepas ni tak boleh main percaya je nak kena tengok yg ori..

zaza
itu la.. sungguh berani.. kalau lepas ni dituntut pulang balik mana nak cari.. ribu2 tu

YB
kalau dia fikir panjang sikit sure dia tak akan buat..

tulipurple
benar sekali..

kakelle
ada juga ya..

silversarina
kesilapan besar.. nak tipu kawan sendiri..

intan
bila kita minta yg ori dia kata kita ni tak percaya dengan dia..

kamato
betul tu tak pasal2 nanti kena bersoal jawab

zara
alasan dia nak dapat kerja dengan apa cara sekali pun

neezareef
kalau tengok orang dia memang tak sangka dia berani buat mcm tu

azwa
betul tu.. bila kita tanya yg ori mula la masam muka dia ingat kita tak caya dia hehe

masy
terima kasih atas nasihat tu hehe

dee
bahaya tuduhan tu..

noli
lakukan apa saja asal berjaya la kot..

cutemiut
lepas ni kena ikut peraturan yg ketat..

cikmilah
betul kena maklum dengan PA kat luar tu nanti..

maksu
nak idup...

Pak Ngah: said...

:: salam... sebaik2nya kita minta sijil/dokumen yg asal diserahkan serentak dgn salinan sebelum salinan tu disahkan... bukan apa pun... sekadar berjaga2... bukannya kita tak percaya dgn org tersebut... tapi kita tumpang bersubahat jika salinan yg kita sahkan tu dah dipalsukan...

FdausAmad said...

Gua nak ajak lu dtg mkn kenduri kat blog gua.Folo baca doa skali pun takpa..

zino said...

pakngah
betul tu..

Fdausamad
terima kasih sudi jemput..

Neeza Shahril said...

neeza pun pernah ada colleague tipu sijil.. dia tak bagi pun copy sijil sebenarnya. Heran sungguh camana boleh dapat kerja, exec lagi tu. Bila orang sibuk mintak, dia resign.. hahaha!! nampak sangat takut..