Saturday, January 8, 2011

asam podeh....pehhh

nasi sayur togei dan telur asin tu standard..

ikan pari alang nak..

ikan tenggiri mem nak..

ikan jenahak..kakak nak..
abah? tiga tiga pun nak hehe...

Akhirnya sampai juga hajat zino nak makan asam pedas di Melaka... dan beberapa kali mencuba tapi tak jumpa yg best.. bukan la tak jumpa langsung .. ada tapi tak jumpa kedai yg di sukai ramai.... so petang tadi kami cuba lagi mencari gerai asam pedas yg di sukai ramai... kalau ramai yg makan mesti lah sedap kan...

Sebelum bergerak dari Hospital Melaka zino cuba cari dalam GPS kat mana ada gerai asam pedas... so dia bagi 3 tempat.. dan zino pun pilih salah satu tempat tu.. minta alang bantu macam mana nak navigate... tau ada dalam talipon tu tapi tak pandai2 lagi guna hehe... orang kampong lah katakan hehe.. so alang jadi navigator zino memandu.. alang kata pusing kanan zino pusing kanan alang kata kiri zino pusing kiri.. berpandukan arah yg di beri GPS.. kenapa tak ada suara ya.. kalau GPS talipon along siap ada suara lagi...

Akhirnya zino betul2 sampai depan kedai... kat dalam tu ada pelbagai bangsa sedang menikmati masakan asam pedas.. masih ada ruang kosong , kami pun masuk .. tak tau nak oder macam mana.. rupa nya hanya sebut ikan apa je sebab yg ada asam pedas je.. masak lomak cili api jangan tanya itu kena tanya kek segemban hehe.. nak oder yg lain tu ada juga goreng2 ada kata nya .. adik pun oder nasi paprik dan telur dadar..

Memang sedap, memang enak, memang super... memang tak rugi makan kat gerai ni.. gerai ni buka jam 5.00 petang sampai jam 5.00 pagi.. patut cari awal2 tak jumpa hehe.. sekejap kami makan tu semakin ramai orang datang.. pelancong pun ada , bukan melayu pun ramai.. agak nya gerai ni memang dah di kenali ramai, cuma kami je yg baru tau.. ada satu keluarga datang naik beca.. ada 5 beca yg di tempahnya anak beranak... rasanya pelancong dari singapura...

lepas makan alang kata nak naik Taming Sari, nak naik river cruise.. dia kata tak pernah naik lagi.... oops masa kami bercuti di Melaka sebelum ni alang kat mana ya? yg lain pun tertanya2 kan sebelum ni dah naik Taming Sari? nak naik river cruise tu?

bersambung......


13 comments:

Zareda Norman said...

zar n team dulu pun sesat larat jugak, kebetulan polis tgh nuat road block, siap kami berhenti dan tanya.. bagusnya polis tu siap bg direction lagi.. bes best

ciK LyndaWawa igUana said...

sedap tu...
huhuhuhu

aNIe said...

Zino...asam podeh yang kek mano jadi pilihan hati?

kak Erna said...

bilo nak raso asam podeh jijan pulak..nanti bilo nak poi..bagi tau yo..se bawak..kono raso tu..dan boleh banding kan..
yang ni bukan orang melako masak..he he..

Kengkawan said...

ce mintak resepi hehhe

Sindora Collection said...
This comment has been removed by the author.
Sindora Collection said...

apo namo kodai tu? promote la skit..leh cuk p...

zino said...

zar
gerai tu tak jauh pun tapi sebab tak tau tu yg berpusing2 cari hehe

zino said...

wawa,,
memang sedap pun hehe

zino said...

Anie..
asam podeh hajjah Mona.. jalan Laksamana..

zino said...

pina
kek mano.. elok gak tu.. hehe

zino said...

andak..
mann dia nak bagi tutup kedai nanti hehe..

zino said...

sindora..
asam pedas hajjaj mona, jalan laksamana..