Monday, January 3, 2011

kisah sekolah dolu dolu part 2..

part 2..

satu perkara yang zino tak boleh lupa kisah sekolah zaman dulu dulu ialah masing masing gunakan beg rotan.. tak ada lah secantik macam raga rotan kat atas tu tapi rupa bentuk dia ada lah sikit2 kot hehe.. yg best nya semua orang pun guna beg yg sana.. zaman tu kira paling top la kot hehe.. boleh la susun buku dalam tu dengan sekeping papan hitam.. lantai beg tu papan kot keras dan rata.. ada juga yg berwarna warni mengikut design masa tu la kot hehe..

murid sekarang ada berani ke bawa beg macam tu ke sekolah.. tak ada peluang nak sandang pun jinjing je lah sampai ke sekolah.. rasanya masa sekolah darjah satu sampai tiga je guna beg tu lepas tu berlaku perubahan.. dalam beg tu satu alat menulis yg penting ialah papan hitam dan kapur... cuba juga google dapat la gambar ni tapi ukuran dia besar sikit kertas A 4 la kot..
tapi tak adalah berbingkai macam gambar ni.. hehe yg ni pun gambar google bukan gambar sebenar papan hitan yg di guna zaman dolu dolu....


satu perkara lagi yg zino nak cerita zaman tu seterika yg di gunakan jenis yg pakai arang.. serupa macam gambar kat atas tu.. yg ni pun dapat dari google.. ada yg bercerita pasal benda ni.. sebelum nak gosok baju tu kena lah bakar arang dulu.. arang..!!! tau ke arang ni hehe.. arang tu sejenis kayu bakau yg di bakar dan di proses jadi kayu arang... bila kayu tu dah terbakar menjadi bara, ia di letak dalam seterika tembaga tu.. tak ada makna nya nak adjust panas seterika tu.. hehe dan bila bara nya nampak berkurangan kena lah kipas kat tepi seterika tu dan tambah kepingan arang baru.. bertaburan dah debu keluar hehe silap hari bulan ada percikan api yg kena kat baju sekolah.. siap le berlubang hehe.. ala ala macam kipas satay tu la hehe..

dan sebelum di gosok pada baju , seterika yg panas tu di gosokkan atas daun pisang, supaya tak melekat nanti bila di gosok pada baju.. zino masa darjah 3 lagi dah urus sendiri menggosok baju ni.. berat seterika tu boleh menguatkan otot2 hehe.. zaman tu mana ada elektrik so seterika tu le yg menentukan baju sekolah bersait tajam.. hehe kenapa darjah 3.. masa tu mak ikut ayah merantau ke Port Dickson.. kami adik beradik tinggal la dengan uwan..(nenek) ..sangat nostalgia....

ok nak cerita lagi ke?? hehe

16 comments:

~ yus ~ said...

Kat rumah nenek saya pun ada seterika dulu2 ni lagi..hehe

zino said...

yus
masih boleh guna ke? .. yg kami punya dulu entah ke mana pegi nya.. entah2 dah jual kat paper lama hehe

cikceriacorner said...

nak dengau cite lagi..bestla uncle zino..pengalaman yang xboleh dijual beli..:)

Aida Ali said...

Orang kaya sikit pakai kasut Badminton Master dan bawa beg 'James Bond' lagi. Seterika tu memang nostalgik betul - mak saya gosok baju kami pakai seterika arang tulah.

aNIe said...

Zino... suka sgt beg rotan tu... buku2 tersusun cantik je dalam beg... pastu tulis nama subject kat tepi buku supaya senang je tarik buku tu...

Lepas guna beg rotan tu baru timbul beg peti tu kan...? Tapi selalu yg guna beg peti tu orang ade duit

Masy said...

mak aih.. pakai beg gitu? abg2 sy dulu x tau la dorg pki ke x beg stail gtu heheheheh

mamawana said...

Dulu mwana pun pernah guna seterika nenek tu...heeee

ckLah@xiiinam said...

Sekarang cikgu2 dah pakai bakul macam tu balik....:D

zino said...

cikceria..
harap2 ada sambungan lagi hehe

Aida
memang bergaya dengan beg jamesbond tu hehe

anie
yg tu utk org banyak duit je zino terkulat2 je lah pandang hehe

masy
cuba tanya hehe

mamawana
ada pengalaman juga lah hehe

cklah
zaman dolu dah berulang kembali hehe

kak Erna said...

zino..beg rotan..kasut plastik..he he..
ponah berlubang baju guno seterika tu..dek terlampau kipas..berterabor keluar arang..jatuh ateh baju..he he..

debikdebuk said...

..

Mahal oo aku tgk seterika tu kat flee market..



..

zino said...

erna
kipeh dengan tudung periuk.. sampai kemek2 hehe

debik..
dah jadi barang antik hehe

Zareda Norman said...

barang yang lama usah dikenang.. ehhehe

My Special Mall said...

eh... mano ilang sterika omak agak eh......

;)

ciK LyndaWawa igUana said...

dulu2..

" cikgu suke main bola, hari2 cikgu main bola"
hehe

zino said...

zar
barang antik hehe

maksu
itu la.. kat rumah mak tu pun dah ilang.. hehe

wawa
hari2 cik gu tiduuu zzzzzzzzz hehe