Tuesday, January 27, 2009

Sg Gabai...














tiba tiba je mem buat plan... lepas sembahyang nanti kita pergi.. along masih bersama kami.. angah dah balik malam tadi lagi.. aku tengok dia dah siapkan beg pakaian sepersalinan utk adik .. fizah tertanya tanya .. nak ke mana ni?? entah tanya la emak tu!!.. rupanya tak puas ke Lubuk Petai tu.. tak dapat nak santai.. tak dapat nak rehat2..

ok lah kalau macam tu jom kita cari Sg Gabai.. abah dah pernah pegi ke? along tanya.. belum, kita cari je lah.. abah tau ke kat mana? agak gak tu tau la... jam 3.00 petang kami memulakan pencarian.. ikut jalan arah ke langat.. berpandukan tanda arah yg ada.. sampai pekan bt 18 membelok ke kanan.. betul ke jalan ni? aku bertanya.. betul la ikut arah papan tanda tu.. alang beri kepastian.. aku ni kan rabun nak lihat semua tu hehe..

akhirnya bertemu dengan jalan masuk ke sg gabai.. jalan yg sempit.. beberapa kali bertembung dengan kereta yg mau keluar.. aku tak pernah sampai lagi ke sana.. aku tak boleh nak agak jauh le lagi.. beberapa kali bertanya dengan yg keluar berjalan kaki tu.. jauh lagi kata mereka.... aku terus memandu .. jalan semakin sempit.. di kiri kanan banyak kereta parking.. akhirnya aku nampak gerbang.. selamat datang ke sg gabai.. dah sampai lah agaknya ni.. aku terus masuk parking di satu kawasan di sebelah kiri.. ada papan tanda parking 2.00 .. ok lah kot..

memang meriah .. ramai pengunjung datang.. tua muda ada besar kecik..ada tempatan dan dari luar semua ada.. tok arab pun kelihatan.. aku minta along cari pot sesuai.. kami datang berbekalkan tikar dan pakaian mandi.. tapi tiada bekalan makan.. hehe aku dan mem terus ke gerai berhampiran oder apa yg ada utk mengalas perut.. adik dah tak sabar2 nak mandi.. adik boleh mandi ke bah?? dia pun tak mau pisang berbuah dua kali.. along dapat satu pot di bahagian atas.. tak le tinggi sangat tapi hongeh juga nak mendaki.. kabar nya kat atas sana lagi cantik jom kita tengok??

adik selamba je naik dulu.. kami mengekori dari belakang.. makin lama makin pelahan.. peluh mula mengalir.. semakin perlahan.. adik pun dah mengadu penat.. lutut dah mula gigil hehe.. sampai di satu peringkat berhenti rehat dulu.. aduhh mencabar juga.. tinggi lagi ke dik? aku bertanya seorang anak muda yg laju ke mendaki.. tinggi lagi bang.. cantik ke kat atas tu.. cantik.. jom lah naik lagi.. adik dah tak larat.. along pun dah geleng kepala.. kat mana adik nak mandi ni.. adik dah penat ni??? akhirnya pendakian di batalkan.. kami turun semula adik dah tak sabar nak masuk dalam air.. aku cari pot yg sesuai utk adik..tempat yg mudah aku nak kawal..

adik sorang je mandi.. aku hanya memerhati.. klik sana klik sini... masih dengan kamera talipon aku.. tapi masih boleh merakan peristiwa.. tempat ni memang cantik.. memang sesuai utk bersantai.. aku pasti akan datang lagi.. rasa ini lah kali pertama aku sampai.. along dah plan nak buat barbeque... kalau macam tu kita set lagi nanti.. mem tentu nak pastikan korum penuh lagi.. hehe..

ada sesiapa nak joint kami jom la nanti ya..

42 comments:

Mr PenyuBiru said...

wah! cam menarik gak tempat neh. bleh la pergi nanti.

err..ade lintah tak kat situ? ehehe..

^aNgRiAni^ said...

waaa...tukar blog dah...kenapa yer zino? anyway, bestnya berpiknik2 tu tau...kiter dah lama tak piknik...kat sini kejap2 hujan :(

Princess Liyana said...

huhuhu..yana penah pg skali..bestt!!huhu

adibah said...

Belum pernah lagi ke tempat ni, walaupun sepelaung je dari kampung sendiri.. Huhu.

zino said...

penyubiru..
kalau ada lintah sure dah kojol terhempap kat baru.. hehe

angriani
piknik mandi hujan puk ok juga hehe

liyana..
firstime sampai dah terasa tempat tu memang sesuai.. adik dah minta janji datang lagi nanti..

adibah.
biasa macam tu la org tempatan tak heran pun hehe

zino said...

penyubiru..
pembetulan.. baru=batu.. hehe

Mr PenyuBiru said...

hehe..siap ade pembetulan lagik. takdo lintah ek. kalu camtu bleh la pi nanti.

zino said...

sesuai sangat tu.. tapi nasihatkan datang awal kalau tak anda di paksa berjalan kaki jauh.. hehe tempat parking terhad..

^ez^ said...

besh ek sg gabai ni?ez tak nah pegi lagi la.hehe..

ABDUL LATIP said...

Bagus juga bawa keluarga pergi berkelah ke tempat begini. Saya dah baca kisah Zino pergi Jeram Lubuk Petai dan Gunung Datuk. Saya pergi pergi 40 tahun yang lalu. Masa bersekolah di Ulu Gadung. Dah ingat2 lupa tempat itu. Membaca tulisan Zino dan melihat gambar2 Lubuk Petai rasa nak datang ke tempat itu.

Kak Elle said...

seronok beraya cina tahun ni nampak?bagus lah berkelah satu family.

zino said...

ez
kena plan pegi tu.. datang la se isi keluarga..

abdul latip
itu la.. lama teringin nak pegi jengok baru le berkesempatan.. sekarang dah boleh drive kereta sampai ke lubuk petai..

kena datang tu banyak ilham boleh dapat nanti..

xiiinam said...

ckLah pernah berangan nak buat rumah di belakangnya ada air terjun......tinggal angan jelah....belakang rumah sekarang ada longkang tempat laluan sisa domestik...hu..hu

lupekanje said...

bestnya ..mesti airnya sejuk gitu... last pegi Ulu Bendul...err..entah biler..lama dulu, msa ikut arwah..

AZWA said...

Tinggi sangat ker pendakian tu sampai tak larat nak mendakinya...kalau azwa pun mesti semput huhuhuhu

apa-apapun cantik la tempat tu...bestnya dapat berkelah ya.

en_me said...

bestnyerrr berendam kat air terjun yg sejokkkk tewww..

zino said...

xiiinam
kenapa tak tularkan aliran longkang sebagai aliran sungai.. boleh apa..


lupekanje
sesekali pergi tempat macam tu ok gak.. dengar bunyi deruan air tu menenangkan fikiran hehe

zino said...

azwa
tak le tinggi bayangkan naik tangga 10 tingkat hehe..

en.me
sejuk dan nyaman..

Abang Long said...

Ada kaki pancing di situ ?

zino said...

abanglong..
tak sesuai kot .. nak pancing orang harus hehe

HappyIrfa said...

mmg cantik tpt tu.penah pegi sekali dulu masa zaman anak dara..
sejak jd mak dara ni xpenah lg sampai sana.tp nak mendakinya mak aii..sudahnya esok mc sbb kaki kejang.huhu.serik

zino said...

happyifra..
kalau tak larat panjat mandi kat bawah tu je macam hazwan hehe

Zabs said...

Salm Zino,
Sg. Gabai....tak pernah lagi ke sana..macam bagus je..

zino said...

zabs..
utk santai se isi keluarga zino syor ke sana..

Mak Su said...

hark hark hark, sampai jugak kek sungai gabai tu yo... ghumah den kek topi-topi tu lah, dah lalu ler tu :)

PerantauSepi1306 said...

amboi bro.. ke gabai ye.. :D sukalah hazwan dpt mandi manda tu :D

zino said...

maksu..
ada sebut dengan mem kek mano lah agak e rumah maksu.. kalau tau boleh singgah minum teh tarik hehe

perantausepi..
hazwan tak puas hati bila di ajak balik.. tak pueh hehe

Sastri said...

sg cabai ni kat mana ek? jauh tak? menarik la tempatnya... :D

RaFFLeSiA MeRaH said...

lepas penat berendam, mesti burger tu terlebih sedap rasa dia kan...

zino said...

sastri
cabai pedas ooo.. sg gabai hehe.. ikut langat pekan bt 18 belok kanan.. tak le jauh.. mana..

rafflesia merah
bila dah lapau semua sedap hehe

cendawanintim said...

wah xtivit berendam rendaman gitu...

Dee said...

salam kenal..wah ke gabai ye..teringat zaman muda remaja nakal2 dulu..hehehe..

zino said...

cendawanintim
kesukaan hazwan hehe

Dee
banyak kenangan tu..

silversarina said...

Sg Gabai, first time dengar , cantik tempat tu, kalau I pun memang hongeh nak daki dan lomah lutut , sejak balik dari Jordan belum sempat lagi nak ke sebarang air terjun padahal masa kat jordan beria nak mandi air terjun bila balik Malaysia , nanti nak kena pergi jugak berkelah kat air terjun:)

zino said...

ada banyak jeram kat kawasan tu.. dan sg gabai salah satu yg menarik..

DrSam said...

last pergi sg. Gabai masa student kat UKM dulu. memang tempat mandi-manda zaman tu. kalau tak ke situ, ke Sg. Tekala. tak tahu masih meriah lagi tempat ni.

Neeza Shahril said...

bestnyaaaaa!!! neeza memang suka tempat cam ni..
abang ipar neeza lagi lah.. asal ada aje sungai or waterfall, dia akan pergi.. tak kiralah jauh mana pun..
husband neeza (adik dia) tak larat nak drive jauh2.. cepat bosan hehehe..

zino said...

Drsam
kedua2 tempat tu masih meriah

neeza
kalau tak minat berbagai alasan la.. hehe

Ada Ayrissa said...

sg gabai?
kat area mana ek?

CuTeMiUt78 said...

wah.. best gak tu.. tapi kat mana ni ya

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

pernah gak pergi dulu sekali tapi selepas emak akak patah tulang lutut, tak bisa lagi gi tempat-tempat tinggi cam gitu

zino said...

ada ayrissa
area langat..

cutemiut
ikut langat boleh ikut semonyeh/kajang pun boleh..

crazy beautifull
yg tak sakit lutut pun mengah nak panjat hehe