Saturday, January 31, 2009

berbeza pendapat....

perkara ni biasa berlaku .. bukan sepanjang masa kita akan sependapat kan.. bukan setiap waktu kita sekata dalam semua hal.. biar apa bidang sekali pun mesti ada pendapat berbeza.. apa jadi kalau semua kita boleh sependapat dalam semua perkara.. agak nya mesti bosan kan.. tapi dalam soal akidah, dalam soal haram halal dan soal agama seharus nya kita ada kesepakatan...

tapi bukan kisah tu yg nak zino cerita kan.. tapi ini perselihihan pendapat dalam hal yg biasa biasa je.. dan galak kali berlaku pun.. tidak sepakat dalam membuat pilihan.. biasa la kan... kes terbaru baru sebentar tadi.. hehe.. kami ke JJ nak beli dua benda.. satu pakaian utk di hazwan.. satu lagi hadiah utk kawan blog yg kawin esok.. (tapi dah lama senyap dari blogging..) .. zino pulak ambil kesempatan cari sehelai dua pakaian sendiri.. dan mem dengan adik cari sepasang baju dan seluar utk hazwan.. bila mem tunjuk pilihan baju dan seluar yg di ambil.. zino tak berapa pekenan dengan seluar dia tu..fesyen tu rasanya tak sesuai utk adik yg dah membesar tu.. minta mem cari kan yg lain.. sedangkan dia dah terpekenan sangat dengan seluar tu.. so krisis pun bermula hehe.. dia terus letak tak mau cari yg lain dah..alahai hehe.. akhirnya zino yg kena cari seluar adik selepas urusan zino selesai.. dan zino kena kompromi dan setuju dengan baju yg mem pilih hehe.. ambik hati la kan

kemudian pergi pula ke tempat utk membeli hadiah.. sekali lagi pilihan kami berbeza.. zino pekenan yg lain mem pilih yg lain aduhhhh.. kecoh lagi.. hehe.. tau sangat kalau pilihan dia tak tercapai.. jangan le suruh dia pilih lagi .. dia buat don no je lah hehe.. so kena lah guna tektik.. supaya pilihan zino menjadi pilihan dia.. haha.. akhirnya berjaya juga.. dia setuju buat pilihan kedua...(sebenarnya pilihan kedua zino juga.. haha..) kalau tak ada yg monyok je balik nanti....

itu lah keunikan..nya.. perbezaan dan persamaan pendapat atau pilihan akan ujud silih berganti.. kalau berlaku pada anda apa yg anda lakukan ? hehe..kalau adik dia akan guling2 nangis kalau tak dapat apa yg di hajat..hehe..

19 comments:

Neeza Shahril said...

kalau neeza mesti bebel tak habis sampailah tiba rumah..
tapi selalunya bab baju anak2, neeza yang pilih.. mengikut kriteria yang ditetapkan oleh abah budak2 ni.. jadinya, neeza berkenan dan abah diorang takleh kata apa dah.. hehehe...

Zareda Norman said...

zino

apapun perbincangan dan tolak ansur adalah paling utama kan?

bab baju anak zar memang ikut selera zar, kalau shopping, baik pada zar, baiklah untuk cik hubby.. berehhhh!

xiiinam said...

sedangkan lidah lagi tergigit ....he..he..
Suami saya bukan 'pasangan yang sesuai' untuk dibawa bergaduh atau berselisih pendapat hal2 begini...sebab...dia asyik mengalaaaaah je...tak mencabar langsung! Ha..ha..ha..

Oooooooo...rupanya gitu ya teknik'nak menjaga hati'.....lepas ni saya nak kena bagi dia menang le pulak. Insaf ni....

zino said...

neeza
sonang la kalau macam tu hehe bab bebel tu.. aduhhh tak boleh tahan dengar hehe..

zar
betul tu...bila ada persepahaman semua nya jadi mudah

tak pergi jemputan ke klang ke?

xiiinam
sesekali beri lah laluan.. konon2 nya setuju 100 % lah.. hehe

al-hussaini said...

kadang-kadang kalau setiap hari sama je pendapat, bosan juga. Biarlah ada variasi pendapat sebegini. Baru nampak meriah sikit.hehe...

Lagipun, dengan ada perselisihan pendapat, kita dapat memahami isi hati seseorang, dari segi minatnya dan perkara-perkara yang boleh menggembirakannya.

Tapi, apa yang paling penting adalah cara untuk kita menyelesaikan sesuatu permasalahan dalam mencari pendapat yang terbaik. Itu yang mustahaknya...

en_me said...

iteewwwlarr asam garam kehidupan berumahtangga abang zino.. ehehe, salammz dr me dikejauhannss

lupekanje said...

saling tolak ansur...giv n take kener ada...baru harmoni hidup.

^ez^ said...

emm...kena byk mengalah n bertolak ansur la kan..kalau ez muncung gakla..hehehe..majuk2..hehe..

AZWA said...

Muahaha...zino, kisah ini mengingatkan azwa masa memula kawen dulu...bila berbeza pendapat, azwa pun jadik macam mem zino tu...monyok diammmmmm jerrr. Tapi asben bukan nak pujuk, dia plak merajuk.. katanya " saya tahu la awak tu majistret, awak jerr betul.." pulakkkk...

Selepas bertahun kawen nie dah tahu dah bila masa nak beralah supaya tak jadik perang dingin...lotih nak gaduh2 dah tua2 nie hehehe

zino said...

al hussaini
itu yg sepatut di lakukan..

en.me
jauh di perantauan ke..

lupekanje
betul betul..

EZ
kalau majuk pada yg sayang ok.. tak sia sia hehe..

azwa
sesekali hangin ok kot jangan selalu hehe..

Kak Elle said...

senang aje bagi saya sebelum pergi tu patut berbincang dulu...zino cari barang2 adik dan mem beli hadiah...jadi tak kecoh kan?

Tie said...

Ha ha...anak2 Tie tu sengaja Tie bagi peluang untuk memilih sendiri...tetapi keputusan tetap ada pada Tie...hi hi...kalau Tie tak setuju...mereka akan cari yang lain...

Zino..nanti senang datanglah ke blog tie ambil award tu, okay..

maklang said...

Alhamdulillah...kami tak ada hal..siapa yang nak beli, dia lah yang pilih..he..he..

Zabs said...

Salam Zino,
Sama tapi tak serupa. Bersetuju untuk tidak bersetuju, kemudian berbincang untuk mencapai persetujuan..

simah said...

wah pandai taktik betul zino ni..cerdik cerdik...

mesti ni antara rahsia keluarga bahagia zino... :0)

zino said...

kak elle
plan tu tak pernah berjaya.. pasal sentiasa nak bersama kalau soping hehe

tie
kalau masih kecil boleh guna kuasa veto bila dah besar susah juga.. ikut pilihan masing2 la... hehe

terima kasih

maklang
sonang la itu hehe

zabs
itu sepatutnya.. tapi bila dan moncong.. no more bincang2 hehe

simah
itu lah asam garam dia hehe

Princess Liyana said...

huhuhu..kna give n take..taste kita tak smua sama..uhuhu..kalau dh buat muka monyok je..pndai2la pujuk..ekeke

CuTeMiUt78 said...

ha'ah...betul la apa yg dikata.. bertolak ansur tu kan.. lebih membawa bahagia..

PerantauSepi1306 said...

hehehehehe namanya pun pompuan kan bro... majuk misti lebey sket :D