Sunday, February 22, 2009

balik kampong....

Sepatutnya sabtu balik kampong.. tapi terpaksa di tangguhkan sebab adik sekolah pagi dan kakak pulak ada tusyen petang.. so hari le jadi nya balik kampong .. walau pun sekejap balik tetap balik.. ikut jadual minggu depan balik..(time dah dapat gaji..) tapi dah ada program ke selatan tu..

nak balik pun bukan nya boleh awal, memula mem kena tanya adik beradik dia siapa nak jaga mak (mertua) .. biasa lah bila tanya masing masing banyak le hal nya.. akhirnya kakak mem di Shah Alam minta hantar mak rumah dia je.. itu lah delima setiap kali kami nak keluar siapa nak jaga mertua tu.. rasanya dia duduk shah alam sampai kami balik dari JB nanti.. mak boleh jaga sembilan anak, tapi anak ? tak payah cakap la.. sendiri mau ingat..

Bila balik singgah di Seremban, konon nya nak lunch di satu restoren tu.. nama restoren tu tak tau.. tapi di war warkan sebelum ni ada jual bermacam2 juadah, daging rusa, kancil kijang daging salai dan sebagainya.. cuba lah sms sedara di Seremban tu sambil mengelilau mencari.. akhirnya give up.. perut pun dah lapa..lalu keluar dari bandar menuju ke Dataran Senawang.. on the way tu baru lah sedara balas sms.. rupo e talipon tertinggal dan dia pun baru balik dari JJCM.. kiro e molopeh le nak makan daging rusa hehe..tak apo lah lain kali cubo lagi..

Lepas lunch di Dataran Senawang terus balik kampong dalam hujan yg amat lebat tu.. dapat le berjumpa mak dan ayah di kampong.. bila sampai tu ada dua org tetamu bersama mak, sedang interview mak pasal adat pepatih.. kalau tanya zino senang yo jawab e.. tak dapek den nak nolong e doh.. kalau kat kampong tu omak la jadi rujukan anak buah jauh dan dokek .. apa apa hal pun omak lah ibu.. seantero kampong tu cari mak.. dulu teringin juga nak di buku kan bondo2 tu.. tapi tak tercapai lagi.. nak pilih buapak, nak lantik lembago, semua cari mak.. kalau pasal nak poe minang, nak nikah kawin tu memang atas nasihat mak lah.. nanti lah ado maso sok den nak rakam kan dan tulis ilmu yg mak ado.. senang nak buek rujukan.. oops ter speaking pulak..

tadi ada ambik banyak gambar dalam rumah mak tu, nanti boleh share dengan kawan2 semua, rumah lama yg penuh sejarah.. rumah yg dah berusia lebih setarus tahun.. dah ada pun kumpulan pelajar dari UITM datang membuat kajian pasal rumah tu.. berminggu minggu juga lah mereka berulang alik dan berkampong di situ.... utk menyiapkan kajian siap dengan measured drawing lagi.. ada satu buku yg dia org tinggalkan.. lain kali boleh share apa yg dia org dapat.. dan gambar2 yg zino ambil tu pun akan zino share dalam blog ni nanti..

bila balik ke KL tadi masih hujan di kampong.. selepas Nilai baru hujan reda..ok lah dah malam ni baju tak gosok lagi hehe.. sape nak tolong tu? hehe

31 comments:

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

hehehhe..

dah gosok dah..=)

ciannya..

lain kali makan ya cik zino ya?

kEy said...

heheh~~
best nye balik kampung~
0yeaH2~
balik kampung!!
nak jumpe mak gak, huhu^^

Yunus Badawi said...

zino nak cari kedai makan yg kat persatuan bolasepak tu ke? Apasal tak tanya saya? Walaupun saya bukan budak nogori, tapi saya selalu jugak pegi situ dulu.

UnGu VioLeT said...

bestnye yer balik kampong..

zino said...

zara
dah siap.. hehe

key
kalau dah teringat tu elok balik cepat hehe

Yynus Badawi
entah zino tak pernah sampai lagi dengar cerita je.. bulan depan cuba cari lagi mungkin Yunus boleh bagi tunjuk arah hehe..

Ungu Voilet..
sabar.. hehe sampai masa nanti boleh gak balik kan hehe

intan.dayana said...

dah lame xbalik umah..
tetibe je hOmesick..
huwaaaa~
nak balik!!!

Zealboat said...

Bila masuk blog ni, suka tengok gambo rumah kampung header image tu. Di kampung saya sekarang banyak rumah dah diubahsuai adah dah ditukarkan dengan rumah batu. Teringin nak buat rumah papan ala2 rumah kampung lama macam ni. Bila di survey, sekarang lebih mahal nak buat rumah papan..

Neeza Shahril said...

sebut adat pepatih, takut aje sebab selalu dengar pompuan conquer segala.. tu pasal orang takut nak bagi anak lelaki kawin dengan orang negeri ni..
betul ke zino?
atau sekarang ni takde gitu lagi?

cepat lah tunjuk gambar dalam rumah.. tak dapat pergi, dapat tengok pun jadi laaa huhuuuu...

zino said...

intan..
sabar.. hehe

zealboat
bahan dan tukang yg jadikan dia mahal.. tukang kayu dah makin berkurangan..

neeza
entah tak ada lak dengar mungkin zaman dolu dolu kot..sekarang ni sama je kawin dengan siapa pun.. tengok kepada individu..

ok nanti zino tunjuk gambar2 dalam rumah tu..

Kak Elle said...

Mak mertua tinggal ngan Zino ye?macam ni lah kan jadi nya kalau dah tua anak2 seme lepas tangan di pass mcm bola...my own sis in law pun gitu tiap2 2 minggu mak dia di tukarkan rumah kesian saya tengok..semua nak lepas tgn.

alamak kena gosok baju sendiri ke?

ABDUL LATIP said...

Zino,
Di Seremban Restoran Nelayan yang ada gulai kancil, rusa, pelanduk dan sebagainya. Tapi yang dipelihara bukan yang dalam hutan hehe.

Mak Zino jadi rujukan adat perpatih?. Satu hari nanti saya nak jumpa dia. Boleh kan?

en_me said...

macam sebelum ni tak pernah tunjuk gambar rumah mak abang zino tewww jakkks.. ehehe

zino said...

kak elle
tak ada pembantu .. kena lah bantu diri sendiri hehe

paklatip..
boleh apa salah nya..

en.me
nak tunjuk apa di dalam.. tak nak tengok tak pe hehe

Zareda Norman said...

zino

baju tu hantar gosok kat dobi je..

Kat kg zar pun bnayak rumah lama yang dah reput sebab owner dah tak de, anak anak tak mau balik ke kg..

sayang sangat..

AZWA said...

Zar,

bagus idea baju hantar dobi utk digosok...baju cik abe la selalunya yang leceh nak gosok...huhuhu

Zino,

rajin gak zino gosok baju sendirik tu ...hehehe

Azwa pun tak faham kenapa ada anak2 yang berat sangat nak menjaga mak bapa dorang..klu azwa lagi happy kalu parents ada dgn kita. selagi dorang masih hidup masa ini la kita nak balas jasa dorang membesarkan kita sehingga jadi orang...

Masy said...

ooo mak mertua dok dgn abah angkat eh.. :)

zino said...

zar
good idea.. tapi setakat ni zino selesa gosok sendiri..

azwa
sebab mem tak lulus gosok baju la zino kena buat sendiri hehe..tapi idea zar tu boleh di teroka... hehe

masy
benar..

Mak Su said...

fuyoooo!! happeninglah Induk den. eh wah!!

raso nak monyolit plaks.. maso kocik rajin lah monyolit2, sekarang dah malu... huhuhu

Mamamanja said...

bestnya balik kampung....

CuTeMiUt78 said...

oh.balik kg yo...

zino said...

maksu..
biar la budak2 yo menyolit hehe

mamamanja
memang best.. hehe

cutemiut
kg den dokek boleh le balik bilo suko hehe

DrSam said...

yang lama perlu dipertahankan, bukan kerana sentimental value dan memori indah sahaja, tapi kerana mengingatkan berapa banyak peluh dan keringat orang tua yang tumpah untuk mendirikan mahligai tersebut.

zino said...

Drsam
tepat sekali..

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

bestnyer dapat balik kampung.

Pok Li said...

Omak ibu soko ko.... :

Sastri said...

betul tu kan... mak boleh jaga ramai anak, tapi anak... huhuhu... minta dijauhkan berada dalam keadaan macam tu...

saya pun tak suka gosok baju... huhuhu...

xiiinam said...

ckLah tak pernaaaaah balik kampung!
Sebab umah mak ckLah 40 km je dari rumah ckLah...

silversarina said...

Best balik kampung , nak nak kampong macam kampong zino dan mertua den.

Elok dibukukan ilmu yang pada mak zino, sayang tak yang expert kelak ... tanyo den laii lah den tak dapek nak nolong ehh :)

SoFie NuR said...

nak balik kampung jugakkkkkkkkk....tak sabarnye nak balik cuti summer...isk..isk..isk..

maklang said...

maklang tak do dah sedagho dokek kek kampung laei...sumo eh dah duduk bandar...apo nak buek...

kadang ghindu gak kek kampung deyan tu..

zino said...

CB
kg den dokek..

pok li
lebih kurang la kot hehe

sastri
zino tak ada masaalah gosok banju ni..

xiiinam
patutnya selalu..

silversarina
nak cari penulis berkalibar dulu hehe

sofie Nur..
sabar dulu hehe

maklang
tu le nak buek cam mano...