Saturday, February 21, 2009

basikal buruk...


tengok le ceria je bila bawa basikal ke woksop..


tunggu giliran basikal di repair.. adik kata servis.. hehe


dah tertonggeng utk di buka kedua tayar...


dah terbarai basikal tu fomen tu tu kerja sambil2.. dua tiga basikal dia handle sekali...


yg baju kuning tu asistan fomen je.. budak lagi.. satu hari nanti jadi tokei lah tu..


tengok tu happy... tapi baru sekejap mencuba.. rantai basikal putus.....
nak kena bawa balik ke woksop..esok je lah...hehe..


Dah lama adik gesa utk repair basikal buruk dia ni... actually basikal ni dah lama tersadai kat "garaj" tu.. basikal tu zino beli masa dia 4 tahun dulu.. tapi sampai sekarang dia masih takut nak bawa.. lama lama basikal tu pun landed sampai berkarat.. memula ingat nak jual sebagai besi buruk je.. tetiba datang angan angan dia nak guna basikal tu balik...

petang tadi zino layan la bawa basikal tu kat satu kedai ni.. kedai ni lah satu2 nya yg ada di kawasan zino tu.. zaman along dan angah kecik2 dulu ada sorang pakcik tua yg menjadi fomen basikal ni.. sekarang agaknya woksop tu dah berpindah dan di wariskan kepada anak dan cucu dia.. bila melihat budak yg repair basikal tu rasa macam tak caya boleh ke dia buat.. walaupun tak le susah mana, tukar tiup, tukar brake, pasang tongkat, dan tukar tempat duduk dia tu..

rim basikal tu dah naik karat .. biar je lah dulu.. tengok bagaiaman performance si hazwan.. kalau dia benar2 boleh handle basikal tu ada harapan dapat yg baru nanti.. tapi shhhhhh!!!! jangan cakap kat dia hari2 di hambat abah minta belikan nanti hehe dapat naik basikal buruk tu pun dah cukup ceria hehe..tengok la bagaimana happy nya dia...

15 comments:

su said...

bleh dijadikan hadiah utk pembakar smgt thn 2009 ni!

kan..kan!

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

nak naik gak buleh?

hehehe...

dah lama tak naik basikal..=)

kat UTM ni kalau bawa basikal..mau semput naik bukit..haha~

Kak Elle said...

wah skg banyak cerita berganbar ye *wink*...

belikan lah basikal baru nak repair pun kena bayar baik beli yg baru.

al-hussaini said...

boleh pula putus lagi rantainya...

jangan belikan dulu..

kalau adik zino tu dapat markah tinggi dlm exam, baru belikan as hadiah...hehe

zino said...

su
betul jugak tu..

zara
bagus naik beskal.. biar berpeluh sikit hehe

kak elle
lapuran bergambar hehe

al-hussaini
cadangan yg baik..

vimmiyasmin said...

Salam Pagi Ahad

bestnya anak2 dapat main beskal.

anak anak saya dok rumah merpati ni , lahaiiiii !!

kalo balik kampung kena gelak ngan sepupu2 sebab TOLAK jer basikal!!

x reti kayuh basikal langsung!

dok merengek2 nak beli basikal , jenuh bagi alasan.

Parking basikal takder
Nak main basikal jenuh nak bawak turun naik Tkt 4
Budak perempuan tak cantik main basikal!
he he he

intan.dayana said...

belikan la beskal baru...
haish...

DeeN said...

Adikkk, abah cakap nak beli beskal baru....! (er.. jerit dlm hati boleh kan, kan, uncle?) Heehheee...!

Saya dulu darjah 4 baru terer naik beskal. Sbb saya belajar pakai beskal mini (beskal kecek camtuh takde). Hehehe..

MULAN said...

ala adik, jerit je kuat2 nak basikal baru... he he..

Pok Li said...

Berbasikal. Santaiiiiinya.

Yunus Badawi said...

Kat bandar ni bukak kedai repair basikal pun boleh kaya sbb mereka charge harga agak tinggi (mereka ingat yg dtg ni semuanya kaya). Kalau kat kampung, basikal yg lebih tenat keadaannya pun repair sendiri. Cuma beli spare partnya aje.

maklang said...

nak talipon babylah cakap abah dia nak belikan basikal baru..he..he..

sure happy dia..

Neeza Shahril said...

bila dia dah terer nanti, baru boleh beli sebab takut juga kalau rosak tengah jalan, kesian dia kan..
tak pasal2 abahnya kena marah hehee..

en_me said...

patut pun asistan fomen tewww budak lagi, rantai nak putus pon tak pasan kannns..

CuTeMiUt78 said...

heh..heh..heh.. selagi blh digunakan.. biar smpi rosak betul baru beli baru kan zino..