Monday, February 23, 2009

lawatan sambil belajar...

seperti di janjikan mari kita melawat sambil belajar ke rumah mak zino ni.. gambar tu tak di susun mengikut keutamaan .. upload yg mana dan dulu.. tapi saya percaya anda tidak akan sesat kalau mengikut guide yg di berikan.. selamat melawat..


kebiasaan rumah kampong ada sebuah kolam.. guna nya utk membasuh kaki sebelum naik ke rumah maklumlah selepas balik dari bendang.. dan di sini lah kami mandi kalau malas nak ke perigi.. hehe..masa kecik2 dulu je..


Pemandangan dari luar.. masa tu hujan lebat tu yg nampak dot dot je .. lihat ruang ventilasi yg sentiasa membawa udara sejuk ke dalam rumah..


pandangan dari dalam.. kalau malam memang seronok tidur di serambi ni.. lebih sejuk dari tidur dalam bilik air cond.. yg pasti tidak ada orang yg akan meninjau anda melalui lubang udara tu..yang boleh tinjau pun pasti lebih dari 9 kaki tinggi hehe


bila melangkah tu sila berhati2 kalau tak pasti terlanggar bendul tu.. kenapa ada bendul?.. asalnya rumah ni terbahagi kepada dua, rumah lama dan rumah baru.. tapi kedua2 rumah ni pun dah berusia lebih seratus tahun.. bendul tu merupakan sempadan rumah lama dan baru..


tangga menuju ke atas peran, atau loteng.. tak payah tengok benda2 yang lain tumpukan perhatian kepada tangga tu je.. hehe.. satu masa dulu peran ni kami guna utk menyidai pakaian.. sekejap je dah kering.. panas lebih dari sauna.. dan memalam pulak sejuk dingin..


di bahagian ruang atas pintu masuk ke tengah rumah di penuhi seni ukir, tiang pun di ukir ,daun pinti pun di ukir cantik..motif ukiran belum di kaji hehe.


pemandangan di atas poran, kalau di zaman dulu anak dara duduk di atas ni
utk skodeng tetamu yg datang.. hehe.. ada lubang khas di sediakan di lantai utk meninjau ke serambi.. hehe


sebuah lagi pintu utama masuk ke rumah tengah, pintu ini sendiri ada dua komponen kalau ada majlis di serambi, pintu ini di tutup sebahagian nya supaya tetamu tak dapat melihat apa yg ada di dalam..privasi utk kaum ibu dan anak anak..


Serambi merupakan ruang utama sebuah rumah, kalau tetamu datang duduk kat sini je lah.. kalau masa kecik2 dulu ini lah tempat kami nak race 100 meter hehe..rumah ni sebenarnya berkembar dua pasal tu serambi panjang.. kalau setakat 50 orang tetamu tak ada hal..kalau ikut sejarah nya rumah ini selalau di penuhi tetamu jauh dan dekat..


gambar ni di ambil petang ahad.. ada beza tak dengan gambar yang hari hari anda lihat di blog ini.. oops sempat mem interframe dalam gambar tu hehe..

30 comments:

kEy said...

wahhhh~~
bestt nyEEE~ terase damai sgt.....
nak pEgi!!

Neeza Shahril said...

sukanya!!! seronok tengok walaupun belum betul-betul berada disitu.. rasa nyaman sekali, macam dah ada dalam rumah tu..
neeza dapat bayangkan zino, adik beradik dan kaum kerabat tidur bergelimpangan di serambi tu.. syoknya laaa...
tapi kan.. seram pulak tengok ada lubang angin tu.. kalau lah nampak mata mengintai.. maknanya ianya adalahhhh.. eeeeeee.. tanak cakap laaa.. hehee...

Zealboat said...

Pertama kali saya lihat `poran` ni. Rumah2 kampung di tempat saya biasanya tak ada ruang ni.

♥miss zaza♥ said...

OMG!!!!!!!!

sgt cantek okeh

best nya ada umah mcmni...

al-hussaini said...

unik dan indah...

ayat pertama yang ana luahkan...

rumah ni rasanya boleh bertahan lamakan? tengok jenis kayu pun dah boleh tau...

zino..kat atas poran tu apa kegunaannya? tertanya-tanya ni..hehe

Kak Elle said...

Zino saya bolih bayangkan keindahan rumah pusaka ni...tentu sekali nyaman dan tentang kesejukkan tu saya percaya di kampong bila subuh mmg sejuk sekali.

zino said...

key
datang la buat lawatan hehe

neeza
tak pernah nampak pulak hehe

zealboat
ada juga rumah yg tak ada poran

miss zaza
itu lah rumah zaman dolu2..

alhussaini
ada banyak kegunaan nya.. zaman dulu tenpat anak dara skoding tetamu, kami juga guna tempat sidai baju (cepat kering).. dan boleh juga di jadikan stor...

kak elle
kalau menjelang subuh memanag sejuk dingin.. lepas tu kena pulak mandi air perigi.. hehe

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

rasa sinar kebahagiaan rumah dalam tu...

alahai...kat mana ni encik zino?

Melaka ke?

Masy said...

besaunye umah! ni klu buat kat umah sy kat melaka tu, mesti muat utk semua org balik beraya hehehhee

manje said...

salam zino

cantik umah tu :) emm tapi poran tu ape eik??

zino said...

zara
N9

masy
memang agak besau.. kaum kerabat ramai hehe

manje
poran tu loteng atau tingkat atas..

Jard The Great said...

mesti dah lama umah tu kan? hehe..

historic sungguh..

AZWA said...

Suka rumah kampung macam nie..siap ada tempat nak skodeng tetamu lagik hehehe

tang lubang angin tu...memang sejukkk jer la sebab air con original punya..

Dee said...

poran? ni betul rumah lama ni..hehehe..sangat cantik n sejuk mata memandang..

muadzlife said...

uiii..lawa tol umah tu....

Zabs said...

Salam Zino,
Tak tau pulak anak dara dulu2 suka skodeng ye? Lawatan yang menarik

CuTeMiUt78 said...

wah, sungguh luas rumah kampong zino... memang masih nampak ciri2 rumah melayu lama

Mak Su said...

uuuu frustnyer, eden blom pernah naik ke poran tu... takut yang bonar eh, den ingat ado misteri ker hapo ker, maklumlah, eden ni kan penakut. i am sorri.

zino said...

jard..
memang cukup lama..

azwa
anak dara zaman dulu mana boleh main kat luar hehe..

Deee
memang tak salah hehe

muadzlife
peninggalan nenek monyang..

zabs
thanks u

cutemiut
benar

maksu
lain kali datang moh kita naik ateh poran tu... banyak khazanah lagi atas tu hehe

~mardihah~ said...

wahhhh..syioknyer...macam umah arwah nenek dihah di sg udang melaka sana...rumah melaka lagi best2...tapi terima kasih berkongsi pengalaman dan gambar menarik di sini...

salam raikan cinta!

SoFie NuR said...

cantik n macam best je duk dalam umah tu..part yang boleh race 100m tu paling best..hehe..

teringat lak umah wan kt kg. 3 nenek...ehmm..

Zareda Norman said...

wow

sungguh tradisional...

zino said...

mardihah
rumah tradisional memang menarik..

sofie nur
3 nenek dah dokek tu hehe

zar
itu lah peninggalan..

Princess Liyana said...

mandi kt situ yg plg best..sejukkk oooo;)huhu

tulipurple said...

salam bro zino,
sy terpanggil nk menyinggah ke sini pun dek kerna pic umah nie kek ateh tu.nostalgik...sy sukaaa sgt umah N9 n melaka esp!ingat lg waktu kecik,sepupu2 dr spore dtg..diorg terjun masuk kolah..hehe.

zino said...

princess liyana
boleh gigil tu..

tulipurple
sihazwan geram jugak nak masuk kolah tu uwan dia kata ada ikan jaws hehe

kad0k. said...

cantik la zino rumah tu..suka "ventilation" dia. sangat kreatif...:)

zino said...

kadok
aircon original tu.. hehe

PerantauSepi1306 said...

amboi.... seronoknye tengok umah bro nie... rasa teringin je nak join race 100m tu.. hehehehehe

nak satu boleyy ;p

zino said...

perantausepi..
boleh di atur hehe.. dah ada dua org nak race hehe