Saturday, May 9, 2009

Kota darul Ehsan..





fakta sejarah..
Kota Darul Ehsan is a row of arches symbolizing the border on Malaysian Federal Highway between the Federal Territory of Kuala Lumpur and Malaysian state of Selangor. Erected on Federal Route , it is the biggest arch in Malaysia.This arch symbolises the sacrifice of the Selangor state to the federal government. This arch was officially opened in 1981.

gambar ni zino ambil semasa dalam perjalanan balik dari subang Jaya.. sambil melayan jem yang menyebabkan perjalanan 1/2 jam menjadi lebih satu jam...cantik kan...

14 comments:

Zareda Norman said...

Pintu gerbang tu akan lebih menarik kalau dihias lampu.. yang terang tu lampu kereta jer nampaknya

silversarina said...

Lama dah lalu bawah pintu gerbang ni yanh suatu ketika dulu amat popular sebab kosnya yang dikatakan tak masuk akal.

Kak Elle said...

ya saya pernah jln di sini masa nak ke PJ ... baru baca komen rina kos nya tak masuk akal??

zino said...

zar
betul tu..

silversarina
tapi masuk akal kepada yg tertentu hehe

kak elle
berapa kos nya dulu dah lupa le pulak..

INTAN said...

cantik...cantikkk

intan.dayana said...

wahh..sgt cantik kOta darul ehsan d waktu mlm..

Yunus Badawi said...

Federal Highway - jalan tersibuk di Msia. Siang malam jam. 1/2 jam jadi sejam kira biasa. Kadang2 1/2 jam jadi 2 -3 jam. Tak bergerak langsung huhuhu.

psst - puaslah renung pintu gerbang tu kalau terperangkap dlm jam macam tu.

syareena said...

cantek2

Mr PenyuBiru said...

dlm jem pun dpt idea tuk buat n3 ek.hehe

tintaHati said...

Kalau kat tgganu ni kaya dengan lampu2...lip lap lip lap sana sini....huhuhu.... tapi tempat yg sepatutnya pasang lampu golap gelita plak...

xiiinam said...

Masa belajar kat UM dulu, hari-hari lalu bawah Kota Darul ikhsan ni....naik motor kapcai lagi...he..he..

xiiinam said...

Masa belajar kat UM dulu, hari-hari lalu bawah Kota Darul ikhsan ni....naik motor kapcai lagi...he..he..

© Opah De said...

Wow... cantiknya gambar... boleh buat poskad.

zino said...

intan..
betul

dayana
tambah dengan lampu liplap..

YB
federal hiway tu kerap sangat jem..lain lain kena tol hehe

syareena
ada tak lalu kat sana hehe

penyubiru
nak menghilangkan boring.. hehe

tintahati
kat KL pun banyak lagi tempat yg golap..

cklah
tempat tu pun sesuai utk racing.. kalau malam minggu terutama selepas jam 12 selalu jumpa kereta racing .. naik takut di buat nya.. memotong ikut suka hati dia je..

Opah
zaman ni ada lagi ke org hantar poskad..