Friday, May 8, 2009

mari menabung..

kita di galakkan bersedekah apatahlagi di hari jumaat.. kalau di masjid Jamek tu bila kita keluar sahaja dari masjid kita akan dapati berderet "fakir" miskin menghulur tabung, bekas, tangan utk mendapat belas ihsan dari jemaah ....

Baru baru ni bila zino berkampong seminggu di Subang Jaya, zino terlihat satu mesin di dalam masjid berhampiran, mula ingatkan mesin ATM biasa, rupanya mesin ATM utk berderma.. bagi memudahkan jemaah yang tak bawa duit "kecik" yg hanya ada bank card atau credit card utk mendeposit kan derma mereka melalui mesin tersebut.. maka akan lebih mudah jemaah yg ingin menderma dengan nilai yg lebih tinggi..dan di jamin selamat..

tabung derma

26 comments:

INTAN said...

bagusnya ek...x pnh daku tgok menda ni

Ada Ayrissa said...

bagus...
tp semoga duit2 derma itu disalurkan kpd yg memerlukan bkn yg x sepatutnyaaa...kan

intan.dayana said...

wahh..ade jugak ek mesin ni..xpenah nengOk pOn.

Adry said...

wow... menariknya... first time tengok ni... tak pernah lagi jumpa yang real depan mata...

Adry @ http://www.adrysabry.com

neezareef said...

kagum sy ade mesin canggih gitu skang

silversarina said...

Wah, canggihnya masjid ni, bagus tu sebab memudahkan urusan derma .

Mak Su said...

senangnya sekarang.

Masy said...

sape yg takot bawak duit bebanyak leh la swipe bebanyak kat masjid hehe

dan masalah tabung masjid kene pecah bole dikurangkan.

Zareda Norman said...

zino
kadang kadang teknologi juga membawa kebaikan rahmat AllahSWT

kayteeze said...

Wah....first time tengok ni.. he he...

Biasa ada tabung kayu je kat mesjid.

Dah canggih la ni.. :)

HappyIrfa said...

salam bro..
wah sungguh hebat(itu ayat hero kenit saya kalau nmpak sesuatu yg menarik perhatian dia).xde alasan utk tidak menderma.hehe

MakModen said...

wahh.. canggih giler...

Sindora Collection said...

Lebih bagus menderma melalui atm ni..dari kita was2 menderma kat org yg selalu datang rumah tu...

zue said...

salam jumaat..1st time nengok ada mesin utk menderma.

bagus lah harap digunakan dgn jln yg betul.

KAMATO said...

saya dah guna hari tu...setakat ni tak tenguk lagi mesin macam tu di tempat lain

ez said...

teknologi semakin canggih..1st time tau ni..heheh

CuTeMiUt78 said...

wah.. dah memang canggih kan sekarang ni.. siap ada mesin utk menderma lagi..first time tau tgk

^ez^ said...

so dah takde alasan utk tak menderma kan? dah ada yang lebih baik dan selamat.. =)

xiiinam said...

elok letak kat masjid ni...
tabung masjid pun selalu kena copet sekarang ni....terdesak sungguh makhluk sekarang ni..

zino said...

intan
mesin baru kot..

ada
agaknya itu lah tujuan dia..

intan.dayana
kalau dapat sambutan mungkin lepas ni banyak lagi di pasang..

adry
zino pun tu firstime tengok.. pasal tu nak share..

neezareef
kemudahan teknologi..

silversarina
masjid tu pun war warkan website dia..

maksu
cukup senang dah tak ada alassan..

masy
tepat itu mungkin tujuan dia org juga..

zar
tepat sekali..

kayteeze
kat tempat zino tabung bosi hehe

happyifra
betul tu..

makmoden
alaf21 kot..

kamato
boleh syor kat tempat kamato ke.. hehe

ez
nampaknya banyak lagi kena pasang tu..

cutemiut
rata2 semua org tengok firstime..

^ez^
tepat sekali..

cklah
yg zino jumpa tu pun kat masjid... makna nya masjid lain pun kena lah usaha buat macam tu..

Kak Elle said...

apa kisah dgn yg menunggu di luar pulak????

syareena said...

gayat seketika....
.
.
.
.
hehe x penah jupe lg mesin ni ekeke

maknanya sya dah lame x jemaah kat masjid, plg last wktu jln jauh bln 3 lalu... huhu malu3

lupekanje said...

bagus mesin camnih...

ni baru namanya teknologi untuk kemajuan ummah...

sekarang terserah pada pihak pengurusan yg menerima wang tu jer agar mengagihkan sedekah jariah tu kepada yang berhak menerimanya...jgn masyuk tabung dia pulak...err..pnah jadik kan???

zino said...

kak elle
yg kat luar guna tabung biasa..

syareena
tak lama lagi mesin tu akan tersebar luas..

lupekanje..
harap yg mengurus pun amanah juga..

noorlara said...

dah jadik lumrah kita bila nak derma cari duit yg sekecil mungkin, ish ish penyakit kedekut yg merugikan....pelaburan untuk hari kemudian

© Opah De said...

Canggihnya Malaysia sekarang ni. Kat sini, masih guna tin kosong yang dicat putih dan ditampal kertas bertulis "Please Donate". Kasar aje bunyinya, kan?