Tuesday, May 19, 2009

walkabout

semalam zino ikut kumpulan kerja berjalan kaki dari hq ke KLCC melalui beberapa kawasan jalan dan bangunan.. tujuan nya ialah untuk mencari dan membentuk satu rangkaian pejalan kaki bersepadu di sekitar ibu kota.. meningkatkan kemudahan yg ada memberi keselesaan dan keselamatan dan menggalakkan warga kota berjalan kaki demi untuk kesihatan....

sepanjang perjalanan tersebut masing masing akan mengambil gambar, merekodkan apa saja yg di temui, sama ada halangan, potensi laluan, keadaan sedia ada, kemudahan yg perlu di pertingkatkan dan sebagainya.. so kepada warga kota yg prihatin, mari kita tengok gambar2 ni dan cuba cerita kan apa yg anda tau tentang gambar2 tersebut..

Photobucket
gambar 1

Photobucket
gambar2

Photobucket
gambar3

Photobucket
gambar4

Photobucket
gambar5

32 comments:

Adry said...

entahlah... otak ngah blank... tak tau nak cakap apa... hehehe

gambar ke-4 tu kat mana?? menarik lak...

Adry @ http://www.adrysabry.com

Minister Of Mind said...

gambar 3- coliseum
1. iklan anak wayang ( astro ) tue..dibuat kat situe..hak3x...

2.dlm bangunan nie..ada cina jual f&b untuk penonton2x wayang khususnya.

3. banyak cite tamil ditayangkan kalo tak silap

4. dari segi nilai sejarahnya...teman tak tahoo..

gambar 4
1.. err...kat masjid india tak silap..

2. ahaks.. baru je teman tahu yang walkpath tue diwujudkan kat sitoo..

~~Noli said...

rangkaian pejalan kaki..menarik..

intan.dayana said...

tau gmbr no 4 je...kt china tOwn kn..??

Jard The Great said...

lepas buat rankaian pejalan kaki tu.. apa kata mengharamkan kereta masuk KL waktu siang?? hehehe... dpt kurangkan jemm...

ez said...

mr zino..
bestnye smbil jln bleh tgk panorama KL..sempat shopping x kat jln TAR tu?heheh

pB said...

dah bertahun tak ke kL


hu hu hu

bEEdLE d' bARd said...

aku pon pelik tgok gmbar2 nie..no komen..huhuh

aNIe said...

Zino...anie ni tak le pandai jenjalan kat KL tu...tapi kalau ada laluan untuk pejalan kaki dan penunggan basikal rasanya lagi menarik...mungkin boleh mengurangkan kesesakan dan pencemaran alam

Mr PenyuBiru said...

err.. pejalan kaki suka berjalan ditepi jalan atau disebelah kereta daripada berjalan ditengah jalan.hehe

Masy said...

gmbr no 2 tu ktne eh abah?

klu sy bjln kaki kat KL tu ape ye masalahnye. susah nk melintas jalan kot nak2 yg kat area Sogo nak ke seberang tu. leceh sket la sbb kete byk. yg lain2 tu rasanye biase je kot..

tp klu dpn opis abah nk ke seberang tu malaslah pulak nk naik jejantas. huahahhahahh

Pok Li said...

no 4 tu kat mana

Kak Elle said...

wah kalau guna pedometer saya mesti sampai 10000 steps tu...saya suka banguna coliseum tu sungguh colonial.

Mamamanja said...

no 3 tu panggung wayang citer tamil

Princess Liyana said...

Hehe tak duk kl..nk jalan kl pun jarang..aiyok!huhu

Princess Liyana said...
This comment has been removed by the author.
Pok Li said...
This comment has been removed by the author.
HappyIrfa said...

mesti berpeluh ketiak jalan kaki.hehe

Dee said...

ini cam jalan2 nk gi shopping kt jln tar je..ekekeke..

zue said...

lama benor x gi jln tar...teringat masa tu ada globe silk store.

silversarina said...

Saya pernah menjadi warga kota lamaaaaaaaaaaaaaa dulu, dah tak berapa ingat tempat2 tu , den oghang kampung :)

DeeN said...

Salam Uncle,
Semua lokasi (kecuali yg no. 2 - kat ne tu?)sudah pun pernah dijelajahi dgn berjalan kaki. Huh, memang penat! hehehe...!

Apa kabo, Uncle? Dah lama tak singgah sini. Minta maap yer, :)

Neeza Shahril said...

gambar 5 neeza suka.. especially time nak raya.. hehee..

zino, nak kain 10 meter!! nak buat baju neeza.. baju anak-anak dara neeza hahahaa!!

INTAN said...

daku mmg fail la abg zino...
maklum le...setaun sekali je trun KL...hehe...

zino said...

adry
no.4 tu kat sebelah masjid india, kawasan membeli belah..dan juga tak jauh dari masjid jamek..

minister of mind
jawapan tu betul.. rangkaian pejalan kaki tu ada yg sedia ada tapi tak bersambung.. masih banyak perlu di pertingkatkan..

noli
nanti boleh le jalan kaki keluarkan peluh.. hehe

intan dayana
kurang tepat.. kat masjid india tu..

jard
ingat nak haramkan waktu malam dulu hehe

ez
bila sampai jalan TAR dah ponek hehe

pb
mau sesat kalau masuk.. hehe

beedle
kenapa? hehe

anie
itu matlamat yg mau di capai.. tercapai ke tak tak tau la..

penyubiru..
jawapan macam betul je hehe

masy
no. 2 tu area cap square.. ramai yg tak tau tempat ni.. masih baru ada panggung lagi.. boleh le datang sana..

depan opis abah tu tak payah juga jejantas tapi melintas kat trafik light.. utk keselamatan..

pokli
masjid india..

kak elle
boleh pinjam tak? hehe

mamamanja
macam biasa ke sana je hehe

liyana
sesekali datang le meriah apa..

happyifra
lepas jalan2 terus balik rumah.. hehe

Dee
boleh juga tu..

zue
globe dah jadi sejarah..

silversarina..
sesekali datang le sopping he.. hehe

deen
uncle memang suka jalan kaki ni.. banyak benda yg boleh di lihat.. gambat no 2 area capital square tak jauh dari kompleks wilayah dulu.. tempat soping baru tu..

neeza
hujur le RM sekali hehe

intan
asal jangan sesat dah le..

Chekgu BaniHassim said...

jalan2 kl ek???
smbil tgkp2 gambar...
tak rase cam pelancong ke??
hehe

zino said...

chegubanihashim
kalau sorang mungkin tak menjadi tu tapi ramai2 selamba je ambik gambar hehe

Ada Ayrissa said...

arrghhh..rindunya nak tawaf KL dgn b'jln kaki..huhu...

MOKCIK AZWA said...

Gambar 1 tu dekat sogo kan?

no. 2 no idea..bangunan hotel ker aper..ntah2 tempat kerja zino kut?

gambar 3 dekat coliseum..ok ingat2 lupa

gambar 4..whoa..katne tu? central market ker?

gambar 5 kalau tak silap dekat area globe silk store kat belakang tu arah ke semua house kot...

wah...dah lama tak masuk kl...gerenti sesat dah la nie hehehe

xiiinam said...

...siapalah blogger tanpa kamera....he..he...he...







Waaaaaaaaaaaaaaa....rindu kat Sonny cybershot ckLah yang hilang hari tu.......

memanglumayan said...

salam abg zino tewww.. satu benda yg kat negara kita takdok, tp dinegara maju (jepun, belanda dll) sudah lama tersedia - lorong basikal ghitewww.. mungkin leh dipikir2kann kannns..

Zareda Norman said...

apa apapun kasik bersih puduraya tu dulu.. ehheh

Tok Najib dah bising bising dah tu