Wednesday, June 3, 2009

apa dah jadi????


TINJAUAN udara menunjukkan runtuhan sebahagian bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu, semalam.



apa sebenarnya dah jadi.. struktur kerangka ruang (space frame) sedemikian tak akan mudah roboh bagitu saja.. dulu zino pun banyak terlibat dalam kerja kerja rekabentuk ni.. termasuk juga projek projek yang menggunakan sistem kerangka ruang.. sama macam YB.. bila berlaku perkara bagini.. sungguh berminat nak tau punca .. tanggungjawab jurutera struktur tercabar...

rekabentuk kerangka ruang seperti ini memerlukan kepakaran tertentu kerana kaedah penyambungan satu satu struktur telah di patent kan.. syarikat lain tidak di benarkan meniru satu satu sistem yg telah di hakmilikkan.. makna nya designer dan fabricator duduk dalam team yg sama. zino tak mau nak ulas apa apa kemungkinan dan penyebab.. biar la pakar menentukan nya..

23 comments:

^ez^ said...

terkejut betul bila tgk berita stadium tu runtuh.yang penting xde nyawa yg terkorban kan..

ez pun tak sabar nk tahu ape punca yg menyebabkan runtuh tu..

Kak Elle said...

poor workmanship??structure?

ez said...

emmm..tula mr zino..pelik la kanns..mcmana bleh jadi mcm ni...hanya mereka shja yg tau..

INTAN said...

nasib le xde even apa2 time runtuh tuh...klu x naya....cuma klu x salah..patutnya ada upacara pembukaan sukan antara U....cansel le kot wat kat situ...

RahimSabah said...

Salam - Sodeh memang sodeh , sobab baru siap , dah runtuh. Org pro mcm abg [engineer, akitek dll] memang cari punca dari reka bentuk, sudut teknikal, tapi org awam akan tengok pula dari segi siapa punya kontrak. Maksudnya yg benar2 buat kerja sub-kon yg ke berapa ?. Inilah lumrahnya di negara kita , main-kon akn lantik beberapa sup-kon utk buat kerja, x tahulah apa yg sebenarnya berlaku.

DeeN said...

Isk! Rugi, rugi. Mujur takder nyawa2 yg melayang. Bila dapat tau puncanya neh? Huhuk!

neezareef said...

dah le tpt tu venue utk sukan intervarsiti...

seb baik la sukan lom mula masa bumbung tu runtuh..

klu x...isk isk..trajediii

Jard The Great said...

bad management?? huhuhu..

Masy said...

tatau la kenapa sy nk kata 'rasuah' itu punca keruntuhan. ermmm.....

PerantauSepi1306 said...

hmmm leh tak nak kata, quotation on paper 3 juta++ tapi yg sebenarnya dpt 1juta++ je nak beli brg and buat stadium tu ;p

lariiiiiiiiiii

Katerina said...

Saya tahu kenapa runtuh. Saya dapat email. Dia kata Ultraman datang. Dia fire! Jahat kan?

Ada Ayrissa said...

errmmmm...byk menda kena bukak fail blk tuh?
ke sbb nak cpt nak kejar due date :( sib baik x jd masa org tgh tgk bola ke..ya Allah..simpanggg

Dee said...

lepas 1 runtuh 1 lg runtuh..dh jd trend kat m'sia ni..

KAMATO said...

Kejadian yang memalukan profesional negara kita, kalau design calculation, material dan joining sempurna, mustahil boleh runtuh

sya said...

Trend skrg sumenya runtuh, bangunan runtuh, stadium runtuh.. ekonomi pun sedikit2 runtuh, moral dan akhlak runtuh.. apa yg tak runtuh? rasanya harga barang aje ...

atty's said...

musim bangunan lak runtuh sana sini...semoga takde kemalangan jiwa..

~~Noli said...

stadium di tepi rumah ku...ni rs nk balik kg p tgk nih...


tp kn..tanah kat situ mmg xsesuai wat bngunan pape pon..dr kecik duk kat situ..tapak berair...huhu

zino said...

^ez^
kita tunggu hasil siasatan..

kakelle
ada kemungkinan..

intan
management dah detect awal semua event di batalkan

rahim
betul tu kita tunggu lapuran..

Deen
paling awal 6 bulan lagi hehe

neezareef
tak boleh bayangkan kalau ada ramai org masa tu..

jard
mungkin..

masy
siapa tau..

perantausepi..
mana dapat figure tu hehe

katerina
tak ada keje ke ultraman tu hehe

ada
ada banyak kemungkinan

Dee
agaknya musim runtuh la kot hehe

kamato
spaceframe structure susah nak runtuh kecuali support bermasaalah..

sya
mari kita nama kan tahun runtuh..

atty
nyawa yg lebih penting.. lepas ni ramai la yg kena menjawab..

noli
zino agak something to do dengan support.. kalau tanah kat situ tak berapa bagus kemungkinan besar berlaku settlement.. maklum la bina pun tergesa2.. tapi biasa nya main structure ada cerucuk..

Princess Liyana said...

scarynye gmbr tu ek...hmm papepun, tunggu ulasan pakar..alaahai

Zareda Norman said...

Gitulah kalau kerja sambil lewa.. ni bukan human error sikit sikit ni.. harus ramai yang kena berjawab nanti

Aleeya said...

he he hancusssssssss :))

zino said...

liyana
itu yg sebaik nya..

zar
jenuh le memasing buat karangan..

aleeya
malang tak berbau..

Yunus Badawi said...

nasib jurutera struktur:
kalau semua ok - mmg dia dibayar utk memastikan perkara tersebut

kalau apa2 berlaku - dia yg selalu dipersalahkan.

moral of the story: kalau gian sgt nak jadi jurutera, jgn pilih jurutera stuktur kecualilah rasa diri itu betul2 terer ngeh3x