Wednesday, June 10, 2009

lu orang pandai pun tak boleh tolong ka??

Zino berjalan kaki dari Hq ke opis.. tak jauh pun nak seberang jalan je.. tetiba zino di tahan oleh sorang nyonya..

"tau ka mana pejabat buruh?"

"mmm (alamak tak tau pulak..) saya tak tau la.., kenapa ?"

"saya mau adu itu olang, manyak jahat, tipu sama saya... dia panggil saya kerja tapi tak la baya gaji oo, saya manyak sakit ati"

"apa kerja awak buat?"

"dia tipu saya, saya sudah lepot polis oo , lu bole talipon itu olang ka, minta dia baya saya punya gaji.. saya manyak susah oo, "

bermacam2 yg di adukan kepada zino.. nak biar dia macam tu je rasa bersalah pula.. tapi nak membantu tiada daya.. zino baca report polis yg dia buat.. dalam report tu tulis dia datang dari Temerloh, datang KL kerana di tawar kerja kilang, selepas 5 hari di arah berhenti tanpa di bayar gaji.. dia rasa di tipu.... dia pun kata polis pun tak boleh tolong.. agaknya polis yg syor dia adu di pejabat buruh..tapi yg tak tahan tu bila dia cakap..,

"lu olang pandai pun tak boleh tolong ka?"

memang mencabar betul ayat tu hehe.. zino tanya kawan2 siapa yg tau pejabat buruh.. tapi tak ada yg tau.. last last zino tanya dia nak kemana lepas ni.. dia kata nak balik Temerloh lepas dapat duit gaji.. zino cadangkan dia balik dulu ke Temerloh dan buat aduan di pejabat buruh kat sana.. biar pejabat buruh berurusan dengan KL.. akhirnya dia bersetuju dan tanya zino kat mana nak dapatkan bas nak balik Temerloh.

puh lega nak abaikan dia macam tu je tak sampai hati.. nak bantu pulak di luar kemampuan....

38 comments:

^ez^ said...

hehehe..ayat tu sungguh pedas.hehehe..sabau je nyonya ni.hehe

bEEdLE d' bARd said...

ayat power tuh..huhu

lupekanje said...

nyonya tu tak tau ke yg 'olang pandai' pun salu tk dpt tolong diri sindili....hehhe...

Kak Elle said...

hmm... patut juga di adukan kat labour office bolih ambil tindakan kat majikan yg menipu.

cikMilah said...

nyonya tu dah sakit hati sangat, tu yang keluar ayat power tu.. At least berjaya juga Zino pujuk dia balik Temerloh dulu jadi dia tak terkapai-kapai di KL. Kalau jumpa orang Pejabat Buruh pun, belum tentu masalah dia selesai. Habis sangat dia orang ambik statement dan suruh balik saja...

zino said...

^ez^
ayat yg mencabar minda hehe

beedle
tu yg buat zino terpaksa juga cari jalan hehe

lupekanje
ada masa olang pandai pun mingong haha

kak elle
kes dia tu macam tak ada kes je..

cikmilah
kalau dia tak nak balik tak tau apa nak buat hehe

Zareda Norman said...

sekarang ni macam macam kisah dan macam macam kes..

sabau ajelah..

zino said...

zar
cabaran dia tu buat zino kena sabau hehe

aNIe said...

Hehehe...pandai dia mengayat...

zino said...

pasal tu susah nak ngelak.. kena lah bantu hehe

Neeza Shahril said...

kesiannya nya nyonya tu..
kalau neeza kan, blur jugak tak dapat tolong..

Yunus Badawi said...

Boleh praktis jadi wakil rakyat hehehe

Princess Liyana said...

memang kesian nyonya tu..nasib baik zino pndai handle situation tu..huhu

silversarina said...

Pandai pulak dia teka zino orang pandai tapi ok dah tu sebab zino pun bantu dia jugak, taklah rasa terkilan tak bantu langsung, memang kesian kat nyonya tu.

zino said...

neeza
cara dia minta tolong tu mendesak.. susah juga nak fikir hehe

YB
tunggu pencen hahaha..

liyana
keadaan tersedak hehe

silversarina
bila nampak dia senyum aduhh lega rasanya hehe kalau tak tak tau macam mana lagi nak bantu..

zino said...

neeza
cara dia minta tolong tu mendesak.. susah juga nak fikir hehe

YB
tunggu pencen hahaha..

liyana
keadaan tersedak hehe

silversarina
bila nampak dia senyum aduhh lega rasanya hehe kalau tak tak tau macam mana lagi nak bantu..

Pok Li said...

Memang sukar sesekali bila terpempan hal-hal macam ni. Kita mungkin melihatnya mudah tapi perkara-perkara ringan ini pun kadang-kadang pun kita boleh hilang punca.

KAMATO said...

la.... apasal tal call, kalau tak saya boleh bagi no pegawai yg berkaitan, pejabat buruh dah tak ada...dah tukar jabatan tenaga kerja

zino said...

Pok li
betul tu..tambah lagi bila di sergah secara tiba tiba.. hehe

zino said...

kamato
lain kali saya tau sape nak cari hehe.. thanks u..

Ada Ayrissa said...

amikkk kooo.....kena sejibik..hehehe
leh thn lazer gak nyonya tu ek...

zino said...

ada
nyonya zaman sekarang hehe

yginsaf4 said...

Jabatan Buruh Semenanjung Malaysia. Paras 5 Blok B Utara Pusat Bandar Damansara, Kuala Lumpur 50532,
p: 603-20936040
f: 603-20936040

DrSam said...

memang terer nyonya tu. Dia tahu tak semua orang yang belajar tinggi tu pandai. manakala yang "Talak skolah munye" pun ramai yang pandai-pandai (hidup).

zino said...

en.me
kenapa lah nyonya tu tak terjumpa en.me kan senang hehe

thanks u..

zino said...

Drsam
benar sekali hehe

Jie said...

kita bukan semua tau..hehehe

zino said...

jie
macam la semua org boleh buat majik kan hehe

Dee said...

pejabat buruh utk buat aduan bg staf yg tertindas ada kat menara perkeso jln ampang..tp lupa tkt berapa..hehehe..sian dia ek..sib baik zino tlg..

Mak Su said...

di mana pejabat buruh? ese pun tak tahu ni.

Mummy Rizq said...

kita cuma bantu dengar jer laaa...

Aleeya said...

aaaa amik..dpt sebijik yer he he he

MOKCIK AZWA said...

olang pandai pun kenkadang pandai bidang sindili saja juga..olang lain punya bidang mimang tatak tau lorrr

INTAN said...

"lu olang pandai pun tak boleh tolong ka?"



perh...klu daku...daku terdiam lepas dia ckp camni..xtau nk jwp apa..wakkakaka

zino said...

Dee
yg zino nampak sebelah opis zino tu kwsp je hehe

maksu
tu la masaalah sobona e.. hehe

mummy rizq
lelebih tak mampu nak buat..

aleeya
nyonya tu memang power dengan ayat hehe

azwa
olang pandai pun penin ooo hehe

intan
susah jadi olang pandai kan hehe

~~Noli said...

bagus olang pandai nih..bagus bagus..

kayteeze said...

Alamak....

Gambor makan2 ni buat Tie terliur je... hehe...

CuTeMiUt78 said...

oooppss... gitu ke.. eemmm haru gak tu..