Friday, April 3, 2009

blacklist....

dua hari lepas nak kena renew roadtax dan insuran.. biasanya zino minta kawan zino je urus dia juga ejen insuran..tapi sms yg staff dia hantar buat terkejut..

"roadtax tak boleh renew, kena senarai hitam JPJ"

alamak apa hal pulak ni.. semalam zino ke Sri Permaisuri buat semakan.. rupanya di senaraihitam JPJ Ganu.. agaknya JPJ ganu sambut zino dalam perjalanan balik dari KB dulu hehe.. terus la berhubung dengan JPJ Ganu .. kata nya kereta di kesan melanggar lampu merah di Dungun... berlaku masa cuti raya cina tahun lepas... sah masa kami balik dari KB dulu.. oo alah.. kena bayar saman kalau nak masuk senarai putih..so proses pun bermula...

kena buat surat, fax kan ke Ganu.. ganu keluarkan surat saman, dapatkan no saman , bayar di JPJ ceras, maklum ganu resit bayaran lepas tu senarai di putihkan dan roadtax baru boleh renew.. aduhhhh... terpaksa lah zino menderma utk ganu.. hehe

sepanjang tempuh berurusan di JPJ ganu dan JPJ ceras.. mereka telah bekerja dengan cara yg cukup professional.. memberi penjelassan dan penerangan yg memuaskan.. dah sendiri buat salah ngaku je lah kan.. so mesej yg nak di sampaikan...

berhati2 di jalan raya... anda mampu mengubah nya..

31 comments:

Mr PenyuBiru said...

langgar lampu merah?? isk..isk... anda mampu mengubahnye.hehe

ps: baper kena bayar bro?

Zabs said...

Salam Zino,
Yang mushkilnya, kenapa surat saman tak dihantar kepada tuannya. Kalau semak dengan rekod JPJ tentu ada alamat pemandu kereta tak gitu?

zino said...

penyubiru..
memang kena ubah lepas ni hehe

zabs
ikut rekod dia org kata ada hantar surat.. entah la..

Jard The Great said...

hehehe.... aku pon pernah langgar lampu merah.. pastuh kena kejar polis..

atty's said...

bagus ar mengaku salah..tak yah kecoh2..

lepas ni jgn langgar lampu merah ye.lampu ijo je langgar..

Zareda Norman said...

Zino

hehhe mengaku salah jerlah ek.. naya kalau tak boleh renew road tax

cendawanintim said...

langgar lampu merah??bahyer..bahyer..

neezareef said...

hahaha
dah salah ngaku je la kan

Mamamanja said...

merah tanda berhenti!!!

al-hussaini said...

alamak..duit lagi...
brapa ratus lah agaknya ye nak kena bayar???

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

aduhai Uncle..

dapat kurang tak bayarannya?

ke mandatori juga?

♥miss zaza♥ said...

lampu lnggar merah?
kekeke ;P

HappyIrfa said...

takutnya..manalah kita tahu nak kena black list..sib baiklah ada duit nak bayar.huhu

Dee said...

tulah..sy pun hairan..keta bos sy pun kena blacklist..tp napa saman x dihantar kepada pemilik kenderaan..ni lglah dekat je..shah alam..hmmm..jpj kena pakai motto ni..anda mampu mengubahnyer..hehehe..

intan.dayana said...

wah~!langgar lampu merah pOn kne saman kah..??dahsat2..

SoFie NuR said...

terpakse la derma kat ganu ek..huhu..

Masy said...

bhati2 di jalanraya :) jgn smpi kene saman eheheh

Ada Ayrissa said...

hahahaha..
kena saman ya pak?

Neeza Shahril said...

ni mesti kat area pedalaman kan.. kalau tidak takkan lah berani langgar lampu merah..

pssstt.. tapi kan, kat sini langgar lampu merah kena bermalam dalam jail semalaman tau.. ada berani kaaa??

CuTeMiUt78 said...

eh.. surat saman tak dpt ke.. ?? pelik gak kan.. sib baik la diaorg cekap.. dan blh ler settlle secepat yg mungkin

masviona said...

mmg amat patut diubah...hehehe

Kengkawan said...

ooooooooo
dah selesai ye?

zino said...

jard
lagi hebat.. hehe

atty's
tak ngaku tak putih la senarai hehe

zar
terpaksa la.. hehe

cendawanintim
memang bahya.. jangan buat tau.. hehe

neezareef
la latuk saya yg langgar hehe

mamamanja
betul..

al-hussaini
kempis le juga hehe

zara
macam mana nak kurang deal dalam talian hehe

zaza
nanti bila drive kereta jangan buat tau hehe

zino said...

happyifra..
tak ada duit kena hutang le dengan sesape dulu hehe

Dee
kalau dia tak mampu dee tolong ubah kan hehe

intan
kalau tak mau kena saman langgar yg ijau hehe

sofie nur
bertambah hasil orang ganu hehe

masy
lepas ni baru nak insaf hehe

ada
dah terpaksa hehe

neeza
tak berani oo..

cutemiut
nasib baik dia tak suruh datang ganu hehe

DeeN said...

Salam Pak Zino,

Pernah gak ler TERlanggar lampu merah. Sebab tak sempat nak brek. Huhuhuk!

suhaila-ab said...

bahya..jgn amalkan...salam kenal..

Mak Su said...

heh heh, len kali boleh sms dulu utk check.

zino said...

deen
mesti merempit tu hehe

suhaila
tobat tak buat lagi hehe (sebab kena saman)

maksu
cek on line clear tak ada saman..

ez said...

mr zino..
sy kan kalo bwk kete sengsorang brani langgau lampu merah..kalo bwk org x brani langgau..hehheh..ape2 pon patuhi la peraturan jln raya..anda mampu mengubahnya..heheh

zino said...

ez
ez juga mampu mengubah nya hehe

yginsaf.com said...

ingatkan dunia dah maju, tp masih pakai fax lagikkks.. sekang kan dah aderr jpj online.. uhuhu