Tuesday, April 7, 2009

dapat pengganti....

kisah pembantu yg kami dapat dulu tidak selesai di situ.. setelah tiga empat hari di rumah kami.. dia mula buat hal.. sibuk nak balik.. rindu anak lah mak sakit la kat indon sana.. malah macam macam alasan dia cakap dengan mem.. akhirnya mem pun give up fed up .. hari ke sembilan hantar balik ke ejen.. mem tak nak hantar.. zino pulak tak sempat .. akhirnya minta angah yg hantar..

ejen janji nak carikan pengganti.. orang shah alam pun gesa mem dapat kan pengganti.. tapi mem dah merajuk.. sedih.. marah.. kecewa dia dah le penat.. yg datang buat perangai pulak.. cuba2 tanya "mama" minta tolong tanya kan ada ke sesiapa nak jaga MIL.. sementara pencarian berterusan.. MIL duduk di Shah Alam.. mem dah cuti panjang .. tak tak boleh lagi bercuti.. suka tak suka kenalah jaga sementara dapat pembantu.. nak cari local..

Alhamdulilah.. pencarian di permudahkan.. ada yg sudi nak bantu.. duduk di flat di belakang rumah kami tu je.. dah dua hari berulang alik datang ke rumah kami.. datang masa kami keluar rumah dan balik bila kami dah sampai rumah.. nampak MIL pun selesa dengan dia.. harap2 dia kekal menjaga MIL..

29 comments:

Neeza Shahril said...

Alhamdulillah.. ada orang yang sudi..
tu lah problem bila dapat indon fresh dari tempat dia kan..
masalah homesick memang menyusahkan..

♥miss zaza♥ said...

dh jumpa pnganti...
okey la tu
smga x byk songeh cm yg lama ;)

^ez^ said...

alhamdulillah...ada juga yg sudi membantu.. =)

Kak Elle said...

tak tau pun pembantu tu buat hal....kesian mem sampai merajuk.

Semoga cepat dapat pembantu perm.

Aleeya said...

senang lak dpt penganti ehh, cam kakak sy tu sian tengok dia..maid dia semua lari..takat ni dah 5 ke 6 maid dia ..semua lari..n now dia sampai skang takde pengganti he he

Yunus Badawi said...

alhamdulillah dah jumpa pengganti. Nasib isteri saya suri rumah sepenuh masa boleh tengokkan emak saya yg dah agak uzur tu.

Princess Liyana said...

alhamdulillah;)smoga dia terus jaga MIL;)

zino said...

neeza.
memang masaalah besar..

zaza
so far nampak ok lahh..

ez
alhamdullilah..

kak elle
bila dah dapat pengganti baru zino boleh cerita.. risau juga di buat nya..

aleeya
alhamdullilah di permudahkan..

YB
itu pun mem ada cakap.. dia nak pencen je.. tapi minta zino beri alaun lebih hehe

liyana
minta2 macam tu la..

aNIe said...

Alhamdulillah segalanya dipermudahkan...semoga yang ni akan kekal dan elok pula jagaannya pada MIL

intan.dayana said...

naseb baek ade Org sudi nk bantu..mOga Allah mempermudahkan segala urusan..ameeennnn

zino said...

anie
harap2 macam tu la.. so far nampak dia sangat baik..

intan
amin....

silversarina said...

Memang ada je alasan maid indon ni, datang nak cari kerja, bila dah ada keje nak cabut , geram je dengar.

Harap MIL zino tambah selesa dengan pembantu baru .

yginsaf.com said...

bibik teww ingat datang sini leh meronggengggg.. kannns abang zino

KLMari said...

alhamdulillah...harap dia dpt jaga MIL bro Zino dengan baik...:)

Masy said...

bibik teww ingat datang sini leh meronggengggg.. kannns abang zino <-- hahahahaahah. tp betul lah, gaknye dia ingat jaga baby kot?

syukur dah dpt pengganti, org kita pulak tu. lg senang ajar n faham arahan rasanye.

Zareda Norman said...

zino

kalau susah nak dapat pengganti, minta mem cuti tanpa gaji jer dulu..

Badan tak letih otak pun tak penat

atty's said...

kty pun doakan pembantu yg baru kekal..amin

maklang said...

maid maklang pulak nak balik sebab rindu suami kot! geram jugak..baru kerja setahun..

apa2 pun Alhamdulillah dah ada pengganti yang lebih baik, InsyaAllah...

salam kat maam ye..jangan merajuk2..:)

zino said...

silversarina..
tengok dia macam suka dengan yg jaga tu.. suka melayan dia bercakap..

en.me
itu lah pasal.. nak kerja yg senanggg je kot..

KLMari..
inshaAllah.. harapnya bagitu..

masy
lebih mudah rajin juga mengemas...

zar
itu salah satu option ..

atty's
amin..

maklang
senang je dia buat alasan...

Anak Pendang Sekeluarga said...

"Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam) dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia." (Al-Anfaal 8:74)

Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya....dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

zino said...

APS
terima kasih sudi singgah.. inshaAllah..

Dee said...

sib baik dpt pembantu ye zino..syukur..

zino said...

Dee..
itu lah masih bernasib baik..

ez said...

moga MIL sihat selalu..mr zino..setiap kesulitan pasti ada kemudahan..Allah da ketemukan yg lg baik dr pembantu yg dulu..heheh

Mak Su said...

moga mak mertua abg zino baik2 saja dengan jiran tu, dan ceria selalu.

zino said...

ez
mudah2an amin

maksu
tq ..

© Opah De said...

Alhamdulillah, rezeki MIL ler tu. ALLAH tak akan bebankan hamba-NYA. Moga dia kekal membantu Zino sekeluarga.

zino said...

Opah..
thanks u..

PerantauSepi1306 said...

ya indonnnn.. mm ske wat perangai... hmm td baru nampak maid indon jiran dok tergedik2 depan umah sbb kat umah seblah ada kontraktor indon tgh wat kije... eiiii geram je tgk perangai dia...

neway alhamdulillah bro dah dpt pengganti yg lebih baik, insyaallah..