Saturday, April 11, 2009

sudah kah anda??

Cukai: 3,974 individu disenarai hitam

Oleh NORILA DAUD
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 10 April – Sebanyak 3,974 individu yang disenarai hitam dan dikenakan sekatan perjalanan kerana gagal melunaskan cukai pendapatan perlu merujuk kepada Jabatan Imigresen sebelum merancang ke luar negara.

mari kita tunaikan tanggung jawab kita.. jangan lupa melunaskan cukai tafsiran utk tahun ni.. last date 30 April.. jangan sampai jadi kes macam kat atas tu.. agaknya tu kes jutaan la kot.. sekarang ni mudah kita boleh submit online.. tafsir sendiri bayar sendiri.. teringat zaman isi borang dulu.. beratur panjang semata mata nak hantar borong tafsiran cukai je.. hehe.. maklum lah buat kerja last minit..

19 comments:

Zareda Norman said...

Zino

Tak ada alasan lagi tak nak isi borang LHDN.. heheh dah ada e-filling dan PCB. Silap silap LHDN kena refund balik..

atty's said...

copek sapa lom lunaskan lagi..

zino said...

zar
betul tu zino punya setiap tahun LHDN yg kena bayau hehe

atty's
sapo lambek siap hehe

aNIe said...

Huh!! Cik abang tak buat lagi...kene cari sekretari Income Tax dia, Sya tolong buatkan...

Neeza Shahril said...

tapi kan.. yang orang itu buat kerja lambat sangat ape cerita ek zino?
taksiran 2004, 2007 baru dapat tahu... kena bayar lagi..?? camno tu??

zino said...

anie
nasib baik ada seketeri hehe

neeza
kira nasib malang la hehe

Mamamanja said...

x konoooooo. gaji kecik jerk.. huhhu

Yunus Badawi said...

sebelum ni buat e-filing tapi tahun ni kena pergi bincang dgn pegawai LHDN. Mereka kata dah terlebih refund saya. Jadi banyak saya kena bayar kpd LHDN walaupun selepas tolak PCB huhuhu

blackpurple @ jowopinter said...

Saya mengaku belum buat lagi. Biasa-lah, suka buat 'last minute'. Hehehe!

zino said...

mamamanja
ok lah tu.. hehe

yunus badawi
patut ke tu..

BP
eloklah di amalkan hehe

cikgu_math said...

cmath dah buat..
buat sekali untuk kawan-kawan yg sukar untuk online.

Ajzie said...

hihihi .. sengih aje laaaa dah 3tahun lebih tak makan gaji dengan kompeni..

noorlara said...

alahai encik adik terima kasih kerana mengingatkan, nanti Isnin akak kena selesaikan urusan cukai pendapatan tu....

syareena said...

skang senang je gune e-filing tu...

PrinCeSS said...

haa sape2 yang terasa diri belum bayar cukai..cepat2la ye!!
-fuh nasib baik masih student..hehe

© Opah De said...

Kalau tak ada pendapatan,kena bayar gak ke? He he he...

Aleeya said...

huhu naya je klo tak lepas nak gi oz nehh kuikui ..tq atas peringatan he he

Nong said...

Dah submit on-line. Tapi dah 2 tahun terlebih bayar ni. Bila LHDN refund nanti, boleh joli katak. He he...

zino said...

cikgu
boleh tolong buatkan zino punya tak? hehe

noorlara
jangan lupa tu hehe

syareena
betul tu..

princess
ambil maklum je lah dulu hehe

opah
tolong ingatkan aney kalau gitu hehe

aleeya
lebih penting yg nak terbang tu hehe

nong
zino pun selalu terlebih bayar.. tak tak sempat nak joli.. hehe