Thursday, March 26, 2009

masa lapang...

apa yg kita paham tentang masa lapang... masa terluang di mana kita tak ada aktiviti kursus yg hendak di lakukan ? atau masa yg kita peruntukkan utk membuat aktiviti lain yang tiada kaitan dengan kerja atau sebagainya.. semua orang ada masa lapang atau memasing memang tak cukup 24 jam sehari..hehe

cuti hujung minggu merupakan masa lapang utk kita.. ini lah masa utk beriadah bersama keluarga atau kawan.. melaksanakan aktiviti yg menjadi hobi seperti memancing, berkebun, menonton, bersantai di pantai atau di bukit2.. tidur hehe dan sebaginya.. pendek kata seribu satu macam benda yg boleh kita lakukan.. untuk merihatkan minda selepas bertungkus lumus bekerja atau belajar...

Dan baru baru ni zino dapat satu aktiviti untuk mengisi masa yg terluang.. sambil menunggu makanan yg di oder sampai ke.. hafizah asyik dengan benda ni.. siap minta belikan buku dia lagi.. lama lama teringin nak tau dan minta le dia ajar.. hehe.. sedikit demi sedikit baru le rasa berminat utk melakukan nya.. tapi tak le se laju fizah.. mana mana yg tak dapat di selesaikan dia akan membantu dengan mudahnya.. hehe..

pernah dengar SODOKU..? mungkin ramai yg dah tau permainan ni.. game ini boleh menajamkan minda dan fikiran ,mengajar kita utk bersabar.. bertenang.. tidak mudah rasa jemu dan jangan putus asa.. cuba la...?

19 comments:

Masy said...

blom try lg. err penah gak nk try tp pening bile tgk nombor hahahhaahha

Kak Elle said...

hai atok zino dah kena sakit soduko ye ... takpe kira2 minda di guna kan...

ez said...

emm..sy sama gak mcm masy..x try lg sodoku tu..tp ada gak bdk opis yg da wat tu..emm..mcm nak try gak..x try x tau kan..hehe..emm..btul la mr zino kekdg 24 jam mcm xcukup..heheh

LotsOfLove-Pearls said...

salam..
bermain sudoku ble melambatkan proses lupa..
huhu..
pena main2 ngn buku ni kat mph..
sabo jer..

pB said...

masa lapang ??

Ahad / Sabtu

jom TT ...

Zareda Norman said...

memula baca dha agak dah.. mesto SODOKU ni..

perghhh.. memang feberet makcik.. dulu masa time belajar siap lumba ngan geng geng sapa dapat capai level paling tinggi..

sekarang ni kengkadang kalau ada masa main jugak.. cilok dalam internet.. maleh nak beli buku dia.. Ika pun dah pandai main SODOKU ni tapi level rendah lagiler..

bes wooo. ketagih

tulipurple said...

pernah mencuba...tp give up..hehe,tp,tak silap sy pernah baca @ someone bgtau sy sudoku ni asal dr pemikir islam..

AZWA said...

mokcik selalu la nampak buku sudoku nie..tapi tengok macam susah bebenor maklum la bab maths nie fail hahaha...exceli klu tahu rahsianya mudah sahaja benda nie kan.

Ada Ayrissa said...

masa lapang kiter kalo time anak tido jer..huhu..
rindunya masa lapang time bujang2 dulu...ekekek

P.s : bro, masa kita kat Indon hari tu t'nmpak perkataan paya kumbuh..salah 1 nama tempat kat sana kan? tetiba tingat nama blog bro nih..hahaha...

♥miss zaza♥ said...

the best ever therapy for mind : SODOKU!

MULAN said...

surirumah takde masa lapang.. sudoku dah habis satu buku beginner, buku ke-dua masih belum disiapkan.. dah dekat setahun.. nak belek pun takde masa..

kot ada masa lapang, nak nya saya pi spa mespa.. dah setahun kat kerteh, tak tercapai lagi.. he he.. nasib surirumah sorang ni..

Jard The Great said...

Sodoku.... huhuhu.... pernah try.. tp tak pandai la..

nak org ajar tp takde yg pakar.. tuan blog ajarkan la.. hehe

zino said...

masy
no 1 sampai 9 je hehe

kak elle
menasah minda.. tapi dah selow sikit hehe

ez
kena terai tu..

LLP
memang kena banyak sabar.. hehe

pB
set le kat pucong permai sana hehe

zar
zino level 3 tu merangkak habis hehe..selalu tak siap hehe

tulipurple
nak buat tu kena banyak sabar.. kalau tak memang give up hehe

azwa
tak susah mana.. mata kena cekap..

ada ayrissa
asal keturunan dari sana lah kot.. hehe ada blogger dari paya kumbuh indon masuk blog zino dulu dia ingat kat sana hehe

miss zaza
tepat..

mulan
surirumah lebih sibuk dari yg bekerja nampak nya ni.. hehe

jard
kena belajar dengan hafizah.. dia juga sifu zino hehe..

kEy said...

hh0ho~
sud0ku sgt best, tapi kal0 xdpt sgt tensi0n mcm jawad addmath time sk0la2~

Mak Su said...

sudoku... terapi yang dijalankan oleh satu rumah orang2 tua di tempat omputih sanun, latihan minda utk prevent nyanyuk...bagus gaks... dan boleh cuba lelain xtvt gaks. selain dari banyak baca quran ek. utk elakkan nyanyuk

yginsaf.com said...

me ader citer dulu, takper, me pass.. ehehe, salamms dr me dikejauhannns


sudoku at YGINSAF.COM

zino said...

key
zino tak boleh buat pas dengan fizah hehe

maksu
betul tu..

en.me
slam dari Kl..

Dee said...

soduku sy x try lglah..x suka nombor..hehehe..tp duit suka..

Kengkawan said...

x pernah succeed.. sampai koyak2 suratkabar (ada kat nst)asyik kena padam je...

aje ngan xder bakat..